Cene hotela u Atini niže za jednu četvrtinu u odnosu na prošlu godinu


Foto: depositphotos/ Arsty

Foto: depositphotos/ Arsty

Očekuje se da će se grčko tržište smeštaja suočiti sa ozbiljnim gubicima ovog leta, jer su cene soba u atinskim hotelima ove godine opale za 24 procenta u poređenju sa prošlogodišnjim.

Trivago Hotel Price Index sa svojim podacima beleži da su cene hotela u Grčkoj tokom prošlog juna u proseku iznosile 111 evra (125 dolara) po noći, a njihova vrednost trenutno iznosi oko 84 evra (95 dolara).

Važno je takođe napomenuti da su u junu 2018. cene hotela bile iznenađujuće bolje u poređenju sa kasnijim godinama, s tim da su cene tada dostizale 122 evra (138 dolara).

Trend se pojavio nakon što je Grčka doživela porast popunjenosti hotela od 2016. do 2019. godine, postavljajući rekordne brojke i registrujući pozitivne rezultate za ovu kičmu grčke ekonomije. Prošle godine je, međutim, ta zemlja prijavila blagi pad hotelskog poslovanja u poređenju sa onim u drugim mediteranskim zemljama.

Trenutno se Grčka nalazi na sredini spektra za merenje sniženja cena u sedamnaest drugih glavnih evropskih gradova zastupljenih u Indeksu. Jedini gradovi u kojima su cene hotela ostale iste tokom juna 2019. i 2020. godine su glavni glavni gradovi Brisel i Pariz.

Dok se grčko hotelijerstvo bori da se oporavi od pandemije, očekuje se da će se tržište suočiti sa godinama gubitaka. Očekuje se da će i stope zauzeća i prihodi po raspoloživim sobama dodatno smanjiti u narednim mesecima, prenosi portal greekreporter.

Izveštaj je takođe ukazao da je Madrid imao najveći pad cena hotela ove godine, koji je iznosio 44 procenta, smanjujući se sa 154 evra (174 dolara) u junu 2019. godine na 86 evra (97 dolara) u junu 2020. godine.

Suprotno tome, glavni grad Turske Istanbul zabeležio je najmanji pad, jer su cene pale za 19 procenata sa već niske stope od 66 eura (74 USD) u junu 2019. na 53 eura (60 USD) u junu 2020. godine.

Izvor:B92