Da li biste smeli da siete u Pariske katakombe?


Foto:depositphotos/ bukki88

Foto:depositphotos/ bukki88

Svi vole Pariz, njegove prostrane bulevare, parkove, njegovu umetnost, kulturu, svetlost…ali ta se krije ispod svega toga?

Ljubitelji misterije i mrane istorije, gde god da odu trae podzemne prolaze. Pariz nudi, pored svih lepota na povrini, jednu pomalo jezivu znamenitost. Radi se o Pariskim katakombama, iji zidovi su ukraeni ljudskim lobanjama i kostima.

Krajem 18. veka grad je morao da rei problem prenatrpanosti gradskog groblja zbog irenja zaraze, pa je odlueno da se kamenolomi ispune “vikom“ iz zajednikih grobnica. Kamenolom se nalazi na oko 20 metara pod zemljom, a prozet je prohladnim hodnicima.

Smatra se da je u to vreme ak 6 miliona posmrtnih ostataka premeteno na ovo mesto. Meu njima su, nesumnjivo, bili i oni velikih imena Francuske revolucije. Tokom Drugog svetskog rata pripadnici pokreta otpora koristili su mreu tunela pariskih katakombi za tajna okupljanja i nesmetano kretanje, a i danas se pria da se ovde nalaze pripadnici sumnjivih organizacija i kriminalci.

Mladi u Parizu pronalaze naine kako da zaobiu glavni ulaz i neretko pokuavaju da uu u podzemnu mreu hodnika kroz preostale ulaze ili podrume starih kua.

Oni koji organizovano i legalno poele da uu u katakombe i posete “muzej smrti“ u kojem su zidovi sagraeni od kostiju pokojnika, treba da odu na trg Donfer Roero. Tamo je postavljeno upozorenje da onde “caruju mrtvi“. Za one koji ne veruju u duhove, ovo mesto e predstaviti samo deo mranih tajni Grada svetlosto.

Pariske katakombe “vraaju“ u vreme najmranije, ali i najbogatijeg dela istorije Pariza, zbog toga se na ulaz nekada eka dugo.

Ulaz se ne preporuuje invalidima, sranim bolesnicima, deci i onima koji imaju problema sa disanjem ili se plae zatvorenog prostora. A za one koji ipak odlue da se spuste tih 130 stepenika pod zemlju, savetuje se jakna, jer e provesti sat vremena na temperaturi od 14 stepeni, pie “Pun kufer“.

Izvor:B92