Direktor Mostre objavio kada e biti odran festival


Direktor Meunarodnog filmskog festivala u Veneciji Alberto Barbera potvrdio je da e 77. izdanje Mostre biti odrano od 2. do 12. septembra i to predstavlja nadu za filmski svet zbog ranijeg otkazivanja raznih festivala i zatvaranja bioskopa zbog epidemije koronavirusa.


Izvor: Beta, AFP

„To e biti izdanje sa jedinstvenim karakteristikama i zbog toga emo se seati ovogodinje Mostre“, naveo je u petak uvee Barbera na Instagramu.

Prema njegovim reima, jo se ne zna kako e festival tano izgledati ali e organizatori uloiti napore da bude sve najbolje mogue.

Poto se oekuje da e krajem leta sanitarna situacija biti sigurnija, organizatori Mostre poeli su pripreme za festival na kojem e biti primenjene nove zatitne mere protiv irenja koronavirusa.

Barbera je u nekoliko navrata iskljuio mogunost da festival bude odran onlajn sa virtuelnim gledaocima. Meutim, svakako se predvia da e u Veneciju ove godine doi manji broj ljudi.

Glavnu nagradu festivala, Zlatnog lava, prole godine je dobio film „Doker“ reditelja Toda Filipsa sa Hoakinom Finiksom u glavnoj ulozi.

Mostra je, uz festivale u Kanu i Berlinu, jedan od glavnih filmskih festivala u Evropi.

Festival je, kao deo Bijenala u Veneciji, ustanovio grof uzepe Volpi 1932. godine. Od 1932. do 1942. godine glavna festivalska nagrada Zlatni lav, nosila je ime Kup Musolini, po tadanjem italijanskom faistikom premijeru Benitu Musoliniju. Nagrada je potom dobila ime Zlatni lav 1949. godine, a prvo priznanje pripalo je francuskom filmu „Manon“.

Izvor:B92