Google Play Merchant account konano dostupan i u Srbiji


Iz vie izvora bliskih Google-u Startit je dobio nezvaninu informaciju da je Srbija sada podrana zemlja za program Google Merchant Accounta. Ova promena jo nije aurirana na Google-ovoj zvaninoj stranici.


Izvor: B92, startit.rs

Foto: Oleksandr_UA/Depositphotos

Foto: Oleksandr_UA/Depositphotos

Ova inicijativa potekla je od napora organizacije srpskih preduzetnika u dijaspori Serbian Entrepreneurs. Neto vie o tome rekao je za Startit Lazar Stojkovi, suosniva Serbian Entrepreneurs i lan Upravnog odbora zaduen za odnose sa Srbijom:

„Brano Perkovi i ja smo u novembru 2017. godine ispred organizacije Serbian Entrepreneurs organizovali posetu predstavnika Google-a Beogradu kako bi ih upoznali sa kljunim ljudima u domaem tehnolokom ekosistemu i razgovarali o mogunostima za saradnju. Rezultat jednog od tih sastanaka je i sada ve uvena saradnja Startita i Google Developers Launchpad-a“, rekao je i dodao:

„Tokom posete Beogradu, sreli smo se i sa premijerkom Anom Brnabi i njenim timom za tehnoloko preduzetnitvo sa jednom jedinom takom na agendi: reavanje pitanja nemogunosti prodaje Android aplikacija na Google Play Store-u iz Srbije. Tu je napravljen prvi direktan kontakt izmeu kompanije Google i Vlade Srbije koji je zakotrljao loptu i na kraju rezultirao ovim lepim vestima“.

Prema reima Nikole avia, suosnivaa i predsednika organizacije Serbian Games Association, promena na kojoj se dugo radilo je veoma znaajna za domau industriju video igara:

„To omoguava da objavi svoju aplikaciju iz Srbije. Do sada su nae ekipe bile primorane da to rade iz nekih drugih zemalja, poput Hrvatske, Malte ili Kipra, ili preko nekog izdavaa, ali je ogroman hendikep da ne moe to da uradi iz svoje zemlje u kojoj si baziran. Drugim reima, do sada je bilo mogue napraviti nalog iz Srbije, sa srpskom adresom samo za potpuno besplatne aplikacije. Sve komercijalne aplikacije nije bilo mogue okaiti, a nije postojala mogunost ni za takozvane in-app purcahses (da naplauje neto unutar aplikacije, npr. otkljuavanje dodatnih opcija, prelazak na novi nivo, itd.). Jedini nain monetizacije za domae developere je bio kroz reklame“.

Zbog ove komplikacije neki od domaih developera su bili registrovani kao fizika lica sa svojim linim raunima, dok su neki drugi svoje firme neretko otvarali u drugim zemljama. Za sve njih, ali i one koji e u budunosti plasirati svoje aplikacije preko Google Play-a stavljanje Srbije na spisak podranih zemalja otvara mogunost da poslovanje vode iz svoje zemlje.

Izvor:B92