itaoci B92.net odabrali: Evo koje je omiljeno jelo na Balkanu


Foto: Depositphoto/		dennnisv

Foto: Depositphoto/ dennnisv

Nije ni udo to na Balkanu postoji toliko gurmana i to se „otimaju“ o mnoga jela. Sarma, evapi, pa i razne pite sigurno su meu njima. Nedavno smo vas pitali da u nekoliko naih anketa izaberete najbolje jelo iz odreene drave na Balkanu, a potom i koje je najbolje meu svim tim jelima.

Jelo, koje su mnogi u komentarima navodili kao „kraljicu svih jela“, sarmu, nismo stavili upravo iz razloga to je veina balkanskih naroda smatra svojom.

Na osnovu anketa sprovedenih na naem portalu, itaoci su odabrali svoj favorit. U ovoj borbi, ubedljivu pobedu odneo je uveni srpski specijalitet sa rotilja – Leskovaki voz. Za ovu opciju je glasalo 40 odsto vas. Dvadeset odsto italaca b92.net smatra da je najbolje jelo sarajevski evap, a 11 odsto grave na tave.

Rotilj svoj vrhunac u ukusu dostie u periodu izmeu dva Svetska rata, kada je Leskovac bio znaajan industrijski centar Istone Evrope.

Leskovani su postigli vrhunsko majstorstvo u izboru mesa za rotilj, njegovom pripremanju i peenju. Kau da je za rotilj najvanije dobro pripremiti meso.

Ova kompozicija pravi se iskljuivo od juneeg mesa i sastoji se od pljeskavice, evapa, kobasica, punjenih utipaka i mukalica. Uz to se uglavnom slue lepinje i razne vrste salata

uveni voz iz Leskovca zaustavlja se tek onda kad konobaru kaete da vie ne moete da jedete. Pa ukrcajte se u neki od vagona i prijatan vam put!

Izvor:B92