Izabrani su najbolji gradovi sveta, a meu njima je i jedan koji Srbi posebno vole


Foto:depositphotos/ scanrail

Foto:depositphotos/ scanrail

itaoci magazina „Conte Nast Traveler“ birali su najbolje gradove, i meu njima se naao jedan koji Srbi posebno vole. Oko 600.000 ljudi je glasalo za najbolji grad u 2019. godini, a nagrada “izbor italaca“ se dodeljuje ve 32 godine zaredom.

Gradovi su podeljeni u kategorije, mali i veliki gradovi, jer je teko uporediti neiju simpatinost i grandioznost.

Tokio, Japan

Tokio je proglaen najboljim gradom u 2019. godini. Posetiocima ovog grada se dopada sjaj ovog grada, neonska svetla i sve moderno to potie odavde. Tokio vai i za jednu od najboljih destinacija to se tie hrane, a turisti su to uzeli u obzir kada su glasali.

Kjoto, Japan

Ovo je bila prestonica dok je Japan bio carevina. Ovde se moe videti hram iz 10. veka ili geje kako stoje ispred svojih “radnji“, ali uglavnom kao turistika atrakcija. Grad se preporodio nakon zemljotresa 2011. nakon ega je postao primamljiv umetnicima.

Foto:depositphotos/ sepavone

Foto:depositphotos/ sepavone

Singapur

Singapur se naao na 3. mestu njaboljih gradova. Turisti vole novitete ovog grada, a posebno savremenu umetnost koja je u usponu. Kau da se ceo grad tolikom brzinom menja da ako je prolo vie od nekoliko godina razmaka izmeu dve posete – grad postaje neprepoznatljiv, pie “Conte Nast Traveler“.

Be se naao na 4. mestu najboljih gradova na svetu, ali to ga ini najboljim gradom u Evropi 2019. godine. Grad koji nudi najvie kulture iz svih oblasti i privlai u svoju velianstvenu unutranjost velianstvenom arhitekturom. Oni koji su glasali nisu izostavili ni velike parkove, dvorce, ali i hranu koju su veoma hvalili pri izboru.

Iza Bea nali su se japanski grad Osaka, Kopenhagen, Amsterdam, Barselona, Tajpej u Tajvanu i Sidnej.

Merida, Meksiko

Na vrhu liste najboljih gradia naao se grad Merida u Meksiku. Ovaj grad je prepoznatljiv po arolikim fasadama arhitekture svojstvene za kolonije panije. Za Meridu i okolinu se vezuje drevna civilizacija Maja.

Foto:depositphotos/ Maugli

Foto:depositphotos/ Maugli

Drezden, Nemaka

Ovaj grad je bio prekriven ruevinama nakon II svetskog rata, sravnjen je sa zemljom, ali je u potpunosti restauriran. Grad deluje kao da je ostao zaleen u baroknom dobu, a zapravo nije stariji od nekoliko decenija. Najznaajnija graevina je bila kraljevska palata, a danas je to dom najvee kolekcije dragulja, plemenitih metala i umetnosti u Evropi.

Kvebek, Kanada

Kvebek je mesto koje je podjednako lepo u svakom godinjem dobu. armantan zamak iz 17. veka i katedrale su oaravajui kada ih prekrije sneg, ali i onda kada nad njima sija sunce. Stari Kvebek je pod zatitom Uneska, a turisti koji su glasali naveli su da je peaka zona mesto kojim vredi proetati.

Salcburg se naao na 4. mestu, a za njim su Puerto Valarta u Meksiku, Bergen u Norvekoj, Firenca, Puebla u Meksiku, Monte Karlo i Keln u Nemakoj.

Izvor:B92