Izbeglice i grčka vojska oči u oči na granici EU


Pokrajina Idlib je poslednje veliko uporište pobunjenika i džihadista koji već sedam godina pokušavaju da svrgnu sirijskog predsednika – boraca Islamske države, pokreta Tahrir el Šam povezanog sa Al Kaidom i nekoliko rivalskih frakcija.

Tu je i gotovo tri miliona civila, a trećina su deca, navode Ujedinjene nacije.

Trenutna situacija ide na ruku Bašaru el Asadu. Vazdušni udari Rusije i podrška hiljade boraca Irana pomogli su sirijskoj vojsci da savlada pobunjenike.

Rusija podseća da Sirija ima pravo da „likvidira terorističku pretnju na svojoj teritoriji“.

Tvrdi da turska vojska, koja se našla na udaru – nije trebalo da bude tamo.

„Uvek ima prostora za dijalog. Predsednik Putin i njegov kolega, turski predsednik Erdogan, razgovarali su telefonom. Precizirani su detalji sprazuma o poštovanju pograničnog područja Idliba u slučaju eskalacije sukoba“, rekao je Sergej Lavrov.

Najavljeno je da je moguće da će se Putin i Erdogan sastati 5. ili 6. marta. 

Turska pušta migrante 

Zbog pogibije 33 i ranjavanja 36 vojnika, održan je i hitan sastanak turskih bezbednosnih službi.

Turska je odlučila da neće zaustavljati izbeglice iz Sirije koje masovno pokušavaju da stignu u Evropu. Nezvanično, više stotina hiljada ih je krenulo.

Policija, obalska straža i graničari „drže se po strani“, dok grupa od 300 migranata ide ka Grčkoj i Bugarskoj.

Hamid Muhamed, jedan od migranata koji je noseći ćerku došao do grčke granice, rekao je Rojtersu da su mu rekli da ne može da pređe. „Želimo da nam Turska i Evropska unija otvore kapiju“, rekao je Muhamed. 

Grčki premijer Kirjakos Micotakis rekao je da neće dozvoliti ilegalni prelazak granice. Bugarski premijer Bojko Borisov ističe da bi nova migrantska kriza bila tim veća zbog epidemije koronavirusa.

NATO poziva na smirivanje situacije 

„Događaji u Idlibu su nam se vratili kao glavna tema. Imamo mučenike, oni će zvršiti u raju, a naše snage su u pripravnosti“, poručio je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan.

NATO poziva na smirivanje situacije. Iako je Turska njena članica, neće se mešati.

„NATO osuđuje stalna bombardovanja sirijskih i ruskih snaga u Idlibu. Pozivamo ih da zaustave dalju ofanzivu i poštuju međunarodno pravo i nastoje da podrže napore UN za pronalaženje mirovnog rešenja“, rekao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Dogovori – samo slovo na papiru 

Pre desetak dana, oslobođen je Alep, ali su se Sirijci kratko radovali. Buknuo je Idlib.

Dogovori između Rusije i Turske u vezi sa Sirijom ostaju samo „slovo na papiru“.

U Siriji se prepliću interesi velikih sila. Amerika podržava pobunu protiv Asada, navodi da se sirijskoj vladi zbog „brutalnosti iz prošlosti“ ne može verovati da će štititi civile.

Iz Evrope i Ujedinjenih nacija poručuju da nikome nije u interesu da se napetosti u sirijskom Idlibu pretvore u veliki otvoreni međunarodni vojni sukob.

Amerika i Turska su u predizbornoj euforiji. Bez pobede na nekom svetskom žarištu nema poena, a to je onda veliki problem za imidž predsednika.Izvor:RTS