„Ja govorim ono što znam i ono što je istina“


Epidemiolog dr Predrag Kon rekao je da su tvrdnje o navodno znatno većem broju umrlih i zaraženih od zvanično saopštenog, uznemirile javnost i poručio da Krizni štab nije lagao za vreme i posle ukidanja vanrednog stanja.

Dr Predrag KonFoto: screenshot
Dr Predrag Kon

On je pitao kolegu Zorana Radovanovića šta se time želelo postići, na šta je Radovanović odgovorio: Samo istinu.

Podsetimo, BIRN u tekstu od prošle nedelje tvrdi da su u Srbiji od 19. marta do 1. juna 2020. od virusa korona umrla 632 pacijenata, što je za 388 više od zvanično saopštenog broja za taj period.

Dr Janković govorio je za „Blic“ na temu evidencije preminulih od korona virusa.

Kon je dodao da je pratio podatke Instituta „Batut“ o broju zaraženih i umrlih i da su oni validni.

– Ja govorim ono što znam i što je istina, a to su zvanični podaci. Na osnovu tog nije bilo razloga za uznemirenje javnosti. Nisam kontrolor vlasti. Ako ova država i narod ne mogu da veruju osnovnim podacima koji se po zakonu izvlače na osnovu prijava i potvrde lekara o smrti, a koje su nastale u brzini i imaju neke mane, onda vi imate situaciju u kojoj neko mora to da koriguje i prati. Revizije tih podataka treba raditi, najbolje u toku, ovde se očigledno nije stiglo, ali će morati da se uradi s obzirom na uznemirenje javnosti – rekao je Kon.

Sa druge strane Radovanović je ocenio da je baza podataka u Batutu skandalozna, a podaci besmisleni.

– Kada Krizni štab razmišlja o svojoj reputaciji, moraju da imaju u vidu da su izlazili u javnost sa dijametralno suprotnim stavovima. Treba biti iskren prema narodu i reći kakva je situacija. Pristanak na političke i druge skupove povećava obolevanje i umiranje, to je valjda jasno. Imate ljude koji ne smeju da izađu i javno kažu da je broj mrtvih mnogo veći nego što se zvanično saopštilo – rekao je Radovanović.

Izvor:Blic