Još dve društvene mreže „odriču se“ HD sadržaja


Kompanija Fejsbuk objavila je da je u cilju izbegavanja zagušenja interneta u Evropi, privremeno smanjila brzine protoka video sadržaja na svojim društvenim mrežama Fejsbuk i Instagram.


Izvor: B92, Tanjug

Foto: Depositphotos, bloomua

Foto: Depositphotos, bloomua

Do ove mere je došlo nakon velikog skoka u korišćenju Interneta usled uvođenja vanrednih mera širom Evrope koje zahtevaju rad od kuće i društvenu izolaciju.

Prethodno su kompanije Netfliks i Gugl najavile da će prilagoditi sistem emitovanja svog video sadržaja novonastaloj situaciji.

„U situaciji kada se milioni Evropljana navikavaju na mere društvene izolacije tako što preko interneta rade, uče i zabavljaju se, zahvaljujemo Guglu i Netfliksu na koracima preduzetim za očuvanje nesmetanog funkcioniranja Interneta tokom krize COVID19“, izjavio je komesar za unutrašnje tržište Tijeri Breton.

Evropska komisija je prethodno pozvala provajdere, operatere i korisnike internet usluga da u ovim vanrednim okolnostima spreče zagušenje mreže i obezbede otvoren internet.

Platformama za prikazivanje je preporučeno da ponude standardne umesto HD sadržaja.

Korisnici su pozvani da prilagode svoje opcije smanjenju potrošnje informacija tako što će koristiti bežični internet i manju rezoluciju sadržaja.

U Evropskoj komisiji kažu da i pored povećanog pristupa internetu trenutno nema zagušenja na mrežama u Evropi, ali pozivaju na oprez i nadgledanje situacije.

Izvor:B92