Kako do boljeg osiguranja uz niže cene


Za početak, osiguranja priznaju da će morati više da osluškuju mogućnosti i potrebe građana i privrede.

„Vi danas na ulici kad pitate klijenta jel vam treba osiguranje, kaže ne, jel skupo kaže da, jel verujete kaže – ne. Znači te tri stvari moramo da okrenemo na način da danas kad kažemo klijentu vaše putno osiguranje kad putujete u Grčku ili Tursku u inostranstvo na more, košta jedan evro dnevno, a pokrili ste bilo kakvu štetu do 25 hiljada evra“, naveo je Dragan Filipović iz „Đenerali osiguranja“.

Ako se izuzme obavezno auto-osiguranje, manje od 20 odsto stanovništva u Srbiji ima neku polisu.

Osiguravači šansu vide u novim pokrićima, poput sajber rizika ili korporativne odgovornosti, ali i u uobičajenom osiguranju imovine i života.

„Pored postojećih pokrića, ponuditi tržištu određene servise, poput recimo asistencija u slučaju nekih hitnih potreba članova domaćinstva, posebno onih koji se nalaze u nekoj poznijoj životnoj dobi“, rekao je Zoran Blagojević iz „Vinerštediše osiguranja“.

Prošlogodišnji cilj da dostignu milijardu evra premije, osiguranja će ostvariti u ovoj godini. Međutim, i dalje trče za rastom BDP-a.

„Ovogodišnji rast premije osiguranja od 2,9 odsto je nešto ispod projektovanog rasta BDP-a. Nadam se da još ima prostora do kraja godine ili da se bar krajem godine podvuče stanje i vidi zašto je rast premija bio niži od toga“, istakao je Željko Jović, viceguverner NBS.

Sa dva odsto udela u BDP-u, kaskamo, čak i za zemljama u razvoju gde je taj procenat 3,3, a u razvijenim zemljama preko sedam odsto.

Razvijenost tržišta osiguranja ukazuje na stabilnost neke ekonomije, i zbog toga je važno da jača.

„Potrebna je saradnja između osiguravajućih kuća, države i Poreske uprave. To su ključni elementi i to je dug maraton. Takvo je naše iskustvo u Italiji i većini zemalja Evropske unije“, rekao je Đorđo Markeđani iz kompanije „DDOR Novi Sad“.

Kao značajan investitor osiguranja više od 80 odsto prikupljenog novca, ulažu u državne hartije od vrednosti.

Na domaćinsko poslovanje ukazuje što su tehničke rezerve za isplatu šteta, u proteklom periodu uvećali pet puta.Izvor:RTS