Koronavirus zatvara kompanije, zbog njega padaju cene metala i nafte


Proizvođači zaštitnih maski i medicinskih potrepština su među retkima u Kini koji ovih dana beleže rast posla. Radnici rade prekovremeno u tri smene. Na drugoj strani, proizvođači sveže hrane traže podršku države jer već imaju problem transporta.

„Imamo zaliha ali, na primer, vozači i dobavljači van Vuhana nisu voljni da odlaze tamo zbog epidemije virusa“, kaže Vaing Juing, potpredsednik stovarišta za poslovanje svežom hranom.

Zabrinutost raste u čitavom Azijskom regionu. U Japanu, koji se dobrim delom oslanja na kinesku proizvodnju, naložena je hitna analiza ekonomskih posledica. Situacija se pomno prati i u Evropi i Americi.

„Vrlo je neizvesno koliko će se širiti virus i kakvi će mikroekonomski efekti biti u Kini i njenim neposrednim trgovinskim partnerima širom sveta“, kaže Džerom Pauel, predsedavajući Federalnih rezervi SAD.

Reagovle su i svetske berze. Padaju cene svih metala, posebno bakra. Većina svetskih kompanija koje posluju u Kini obustavile su proizvodnju, za sada, do 10. februara, a mnoge su i privremeno zatvorile poslovnice. Rusija je privremeno zabranila i uvoz mobilnih telefona iz Kine.

„Ukoliko dođe do obuzdavanja epidemije u relativno kratkom roku, što je i najverovatniji scenario, rast kineske privrede sa planiranih šest odsto mogao bi opasti na 5,5, što i nije tako značajno. Uticaj koronavirusa na svetsku privredu je u tome što se epidemija pojavila u Kini, koja je druga privreda sveta i zbog visokih stopa rasta jedan od glavnih pokretača svetske privrede“, kaže Bojan Stanić, pomoćnik direktora PKS za analitiku.

Najveća pomeranja su na nafnom tržištu. Pored ograničene ponude sirove nafte i potražnja je manja, a cene konstantno padaju.

„Opala je potražnja, jer manje ima letova za Daleki istok, redukuje se saobraćaj ozbiljno, u određenoj meri je to svakako uticalo na promenu cene. Promena cene će se sigurno odraziti i na cene na srpskom tržištu, jer prosto troškovi naftnih kompanija za toliko će biti manji, ali za koliko i kada će se to pokazati na ceni goriva, to sada ne možemo reći – tržište će uskoro pokazati“, kaže Tomislav Mićović, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije.

Da bojazan od svetske krize postoji, pokazuje rast cene zlata, već je 20 odsto viša nego prošle godine.Izvor:RTS