Ljajić otvorio prvu javnu garažu na Kopaoniku


Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić otvorio je danas prvu javnu garažu na Kopaoniku, koja treba da reši problem saobraćajne preopterećenosti sa kojim se ovaj ski centar decenijama unazad suočava.

Ljajić je, prilikom otvaranja te višespratne garaža za parking putničkih vozila sa 350 parking-mesta, rekao da se radi o kapitalnom projektu koji je nedostajao Kopaoniku i prvom projektu ovog tipa na planinama u Srbiji.

On je istakao i da ski centar Kopaonik iz godine u godinu širi svoje smeštajne i infrastrukturne kapacitete, kao i da rastu privatne investicije.

Istakao je da na ovoj planini danas ima 15 hotela od kojih je polovina visoke kategorije, sa četiri zvezdice, dok su pre pet godina hoteli uglavnom bili sa dve do tri zvezdice.

Ljajić je rekao da su Skijališta Srbije dosta uradila u pogledu unapredjenja infrastrukture, jer Kopaonik danas ima tri staze za noćno skijanje i jedinu stazu u regionu za noćno sankanje, a sve staze su opremljene sistemom za veštačko osnežavanje.

Projekat koji će, prema njegovim rečima, najviše doprineti povećanju broja gostiju, posebno stranih, je izgradnja gondole od Brzeća do Kopanika, odnosno Malog Karamana, čija bi izgradnja trebalo da počne naredne godine.

Ministar je rekao da će gondola biti gradjena sredstvima kredita Evropske investicione banke, kao i da je procenjena vrednost projekta 22,5 miliona evra bez PDV-a.

Izgradnja gondole će, kako je dodao, doprineti gotovo potpunom rešavanju problema saobraćajne preopterećenosti, ali i oživljavanju Brzeća kao zamrlog turističkog centra.

„Na Brzeću sada ima 3.300 ležajeva, četiri hotela koja su spremna za otvaranje, ali se vlasnici ne odlučuju za otvaranje jer nema gostiju zbog problema dolaska na Kopaonik. Desetine autobusa i stotine kola koja dolaze zakrče tu deonicu, sat vremena se putuje tih 20-ak kilometara, a ovako će za 11 minuta dolaziti od Brzeća do centra Kopaonika“, rekao je Ljajić.

Izgradnjom gondole će se, prema njegovim rečima, sprečiti dalja neopravdana urbanizacija centra Kopaonika.

On je objasnio da će se pozicioniranjem Brzeća kao važnog turističkog centra, kao i nastavkom investicija u Jošaničku banju, dobiti zaokružena turistička celina i da će tada moći da se govori i o Kopaoniku kao celogodišnjoj turističkoj destinaciji.

Direktor Skijališta Dejan Ćika je rekao da projekat izgradnje javne garaže podrazumeva dve faze za koje su sredstva obezbedili Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija u iznosu od 100 miliona evra i JP Skijališta Srbije u iznosu od 470 miliona dinara.

„Faza jedan je podrazumevala izgradnju garaže, a faza dva izgradnju i heliodroma koji će biti završen u toku sledeće godine, tako da će i to doprineti još boljoj ponudi ski centra Kopaonik“, rekao je on.

Izvor:Beta