Maarske banje: 7 razloga da odete u Budimpetu ove zime


Foto: depositphotos/ borgdrone

Foto: depositphotos/ borgdrone

Jedan od razloga zbog kojih ljudi rado odlaze u Budimpetu jesu lekovite i prijatne banje zbog kojih je grad koji se nalazi na svega nekoliko sati od Beograda omiljena vikend destinacija.

Tradicija oputanja u termalnim vodama u Budimpeti datira jo iz prvog veka. Oni koji jednom probaju taj uitak uvek ele da se vrate nazad, a samo oni koji su ih posetili znaju ta je to toliko arobno u maarskim banjama.

Kupatila je puno, a osim po ureenju i sadrajima razlikuju se i prema cenama i guvama, u zavisnosti od toga da li tu dolaze dolaze li lokalci ili turisti. Neke od njih otvorene su i nou, a ponegde su odreeni dani u nedelji rezervisani za ene ili mukarce.

Tokom radnih dana guve su manje, a cene neto nie. Odluite li se za Szchenyi ili Gellrt, isplati se da ustanete ranije i da uivate od 6 i 9 asova jer tada ima najmanje turista.

Kupanje u vruoj vodi na otvorenim bazenima poseban je doivljaj tokom tmurnih zimskih dana, a veina banja (osim Veli Bej i Kirly) omoguuje kupanje na otvorenom. Nudizam nije dozvoljen, ali u termama Rudas doputen je danima koji su rezervirani samo za ene ili samo za mukarce.

Jedno je od iskustava snalaenje u lavirintima koji vode od bazena do ormaria i sauna, ali na to ne treba gledati kao na gnjavau, nego kao istraivanje. Temperature vode najee variraju od 30 do 40 stepeni, a koritenje hladnih bazena i sauna veinom je ukljueno u cenu.

Osim kupaeg kostima potrebne su vam japanke i pekir, kao i kapa za kupanje ukoliko poelite da koristite bazene. Najvei oboavatelji lekovitih voda koje obiluju mineralima odlaze u Szchenyi, Rudas, i Lukcs, gde se mogu i piti, pa i poneti kui. Sve banje osim Kirly dostupne su i u invalidskim kolicima.

Rudas

Izgraene u 16. veku, Rudas su najbolje turske terme u Budimpeti. Posebne su zbog osmougaonog bazena i kupole izraene od obojenog stakla. Kompleks nudi termalne bazene, parna kupatila i saune. Na raspolaganju je 11 zatvoreni i jedan otvoreni bazen. Ali proverite ta sve ukljuuje vaa ulaznica.

Tokom nedelje, svim danima osim utorka, koji je enski dan, samo je mukarcima doputen ulaz u turski deo. Tokom vikenda prepuno je turista, ali drugim se danima „lake die“. Cena je ulaznice oko12 evra, a studenti i penzioneri imaju popust. Radnim danima ulaznice su jetinije nego vikendom. Bazeni se otvaraju u 6 asova, saune od 8 i otvoreni su do 22. Petkom i subotom je nono kupanje od 22 do 4 sata, ali tada se ne moe koristiti i sauna.

Gellrt

Kupanje u termalnim vodama secesijskog Gellert spamoe da se uporedi sa kupanjem u katedrali. Zatvoreni bazeni najlepi su u Budimpeti, gde se glavni bazen nalazi ispod velianstvene staklene kupole prepune mozaika i vitraa, a okruen mnogim kipovima. Zbog togu su ovde guve uobiajene, osim u rana jutra.

Dva su otvorena i osam zatvorenih bazena, a na raspolaganju je i sauna. Gellrt je otvoren od 6 do 20 asova, a cena je oko 22 evra u toku nedelje, dok je vikendom neto skuplja.

Lukcs

Smetena u zgradi s velianstvenom arhitekturom iz 19. veka, banja Lukcs ima raznovrsne bazene, i otvorene i zatvorene. Mala je oaza zdravlja, a lekovita voda dolazi iz izvora peine Jnos Molnr, za koju se smatra da je meu najkvalitetnijima u gradu.

Guve su este, a na raspolaganju su termalna kupatila, slana soba i saune. Temperatura vode kree se izmeu 22 i 40 stepena. U ponudi imaju i raznovrsne masae.

Radno vreme im je od 6 ujutro do 22 asa, a cena ulaznice od oko 12 evra, u zavisnosti od toga idete li vikendom ili u toku nedelje, treba li vam ormari itd. Jutarnje kupanje moe biti i jeftinije.

Szchenyi

U neobaroknoj masivnoj zgradi sagraenoj 1913. godine, a smetenoj u samom gradskom parku nalaze se Szchenyi spa, najpopularnije terme u Budimpeti – i najvee u Europi. Godinje ih poseuje 1,7 miliona ljudi, a lokalaca gotovo da nema. Guve su uobiajene.

Taj spa ima 18 bazena, a cena za njihovo korienje iznosi oko 20 evra. Na raspolaganju su i brojni lekoviti tretmani i masae, a sve ove usluge moete da korisute od 6 do 22.

Kirly

Kirly ima etiri zatvorena bazena s temperaturom vode izmeu 26 i 40 stepena i jedan otvoreni bazen sa vruom vodom koji se koristi u toku toplih meseci. Ovde su prva turska kupatila sagraena jo 1565. godine, a ceo ambijent odie istorijom.

Turci su izgradili taj kompleks izvan centra i gradskih izvora termalne vode u sluaju opsade. Infrastruktura je u tipinom turskom stilu s osmougaonom staklenom kupolom i osmougaonim bazenom. Radno vreme im je od 9 do 21 sat, a cena ulaznice od oko 10 evra. Guve su uobiajene, ali banju ne poseuju samo turisti.

Veli Bej

Veli Bej je za vre,e Osmanskog carstva bila je najvea i najlepa banja u Budimpeti, a nakon nedavne renovacije moderno i tradicionalno spojilo se u harmoninu celinu. Turske kupole i prekrasni lukovi vode do staklenog krova pod kojim su parna kupatila i saune.

Veli Bej jedine su banje koje vodi rimokatoliki red, ali ne da bi profitirali – zbog ega su jedne od najjeftinijih u gradu. Na raspolaganju je sedam bazena. Ulaznica je od oko 9 evra, a otvoreni su od 6 sati ujutro do podneva, pa opet od 15 sati do 21.

Dandr

Dandr je pod radarom turista pa predstavlja jedno od najautentinijih iskustava u Budimpeti. Prekrasna banja nalazi se u art deco zgradi iz 1930. godine. Vrui otvoreni bazen pravo je utoite za sumorne zimske dane.

Cena je od oko 7 evra, a jutarnje kupanje ili ulaznica za studente i penzionere je jo i manje. Od ponedeljka do petka rade od 6 do 21 sat, a vikendom od 8 do 21, pie „Pun kufer“.

Izvor:B92