Mali: Uskoro kraj problematičnim kreditima banaka koje su godinama u stečaju


Mali: Uskoro kraj problematičnim kreditima banaka koje su godinama u stečaju

Ministar finansija u Vladi Srbije Siniša Mali ocenio je da je drugi paket takozvanih loših plasmana ili problematičnih kredita (NPL), koji je danas oglašen, i to ustupanje portfelja potraživanja uz nadoknadu osam banaka u stečaju, kao i potraživanja kojima upravlja Agencija za osiguranje depozita (AOD), znak da se uspešno rešava dugogodišnji problem banaka u stečaju.

U saopštenju Ministarstva finansija se podseća da je Agencija za osiguranje depozita danas objavila oglas za ustupanje portfelja potraživanja uz nadoknadu osam banaka u stečaju, kao i potraživanja kojima AOD upravlja, u ime i za račun Republike Srbije u ukupnom iznosu od 1,82 milijarde evra.

„Suština je da na ovaj način oslobadjamo imovinu koja je godinama bila zarobljena, koja će se vratiti u privredne tokove. Glavni motiv je da se resursi ponovo aktiviraju, a da se zahvaljujući tome povećava stopa rasta“, rekao je Mali.

U junu ove godine, naveo je ministar, prodato je 240 miliona evra prvog paketa problematičnih kredita, prvi put posle 18 godina.
 
„Ovo je jedini pravi način, ali i pokazatelj da smo jasni u nameri da želimo da rešavamo probleme koji su kočili našu privredu mnogo godina“, rekao je Mali i dodao da je prodaja spornih potraživanja definisana u programu koji imamo sa Medjunarodnim monetarnim fondom.

Postupak ustupanja portfelja potraživanja će se sprovesti kroz dvofazni proces i to kroz postupak podnošenja neobavezujućih ponuda i postupak podnošenja obavezujućih ponuda.

Javnim pozivom je predvidjeno da zainteresovani investitori AOD podnesu izjavu o zainteresovanosti najkasnije do 8. novembra 2019. godine, a dužni su da neobavezujuće ponude podnesu najkasnije do 2. decembra 2019. godine.

Izvor:Beta