MANJE USMENIH ODGOVORA, VIŠE PRAKSE Valentina se vratila iz Amerike, ovako je ocenila sistem školovanje ovde i tamo


valentina-u-narodnoj-nosnji-sa-drugovima-u-americiFoto: Rade Jokić / RAS Srbija

Sa puno razbijenih predrasuda, novim znanjima i novim prijateljstvima vratila se u Zvornik Valentina Stojanović, sada učenica četvrtog razreda gimnazije u SŠC „Petar Kočić“, nakon jednogodišnjeg boravka u Americi kroz program razmene učenika.

Valentina je zahvaljujući stipendiji i „Yes“ programu besplatno godinu dana pohađala školu u Teksasu, odnosno gradu Longvju, dva sata udaljenom od Dalasa.

Bila je to, kaže, odlična prilika da učenici sa naših prostora budu aktivni u ovakvim projektima koji im omogućuju da napreduju i steknu dosta novih znanja. Valentina kaže da je oduvek želela da učestvuje u ovakvim programima te se, čim je videla oglas na vratima škole, odlučila za prijavu.

– Oduvek me zanimalo kako Amerika izgleda, da li je istina ono što prikazuju na filmovima, tako da sam bila uzbuđena što ću dobiti priliku da je posetim. Moji roditelji se u početku nisu slagali s mojom odlukom i mislili su da je to samo neka vrsta prolaznog hira, ali su shvatili da me to predivno iskustvo može samo promeniti na bolje. Nakon što sam položila određene testove, koji su uključivali i proveru engleskog jezika, dobila sam dozvolu kao prijem. Nisam putovala sama, putovanje je bilo organizovano sa učenicima iz Makedonije, Bugarske i sa Kosova. Putovali smo zajedno do Beča, a zatim avionom do Vašingtona, gde smo imali predavanje o tome kako da se suočimo sa nekim problemima kroz koje učenici na razmeni prolaze. To mi je bio prvi put i da letim i da idem u Ameriku – rekla je Stojanovićeva i dodaje da je škola u Americi dosta drugačija.

Foto: Rade Jokić / RAS Srbija

– Školski sistem nije onakav kako se prikazuje u filmovima, bar ne u mojoj školi. Nisu postojale nikakve grupice učenika, a način ispitivanja i ocenjivanja je drugačiji. Ne postoje usmena ispitivanja iz svih predmeta, samo iz društvenih nauka, odnosno jezika. Škola je velika, ima oko 1.000 učenika i zastupljene su razne aktivnosti. U zakonu stoji pravilo da nastavnik ne sme pročitati nečiju ocenu pred celim razredom. Postoje i odeljenja za naprednije učenike, čiji su časovi i atmosfera dosta ozbiljniji nego obični časovi. Njihov sistem ima dosta više časova prakse nego kod nas. Postoje predmeti koje učenik mora da završi da bi maturirao, ali to nije bio slučaj sa mnom jer sam učenik na razmeni. Morala sam da odaberem čas istorije i engleskog jezika. Izabrala sam i predmete koje sam imala i ovde. Postoji kodeks oblačenja, a ta pravila su vrlo slična našim. Većina ih se neobično oblači, jer se opredeljuju za specifične načine oblačenja, ali profesorima to ne smeta. Učenici koji prekrše kodeks oblačenja ili naprave bilo kakav prekršaj, ostaju dodatno u školi određeni broj časova – priča nam Valentina.

Porodica u Americi je izabrala nju

Dodaje da je sama izabrala Ameriku kao željenu destinaciju, ali nije mogla da bira ni grad, ni školu, a ni porodicu u kojoj će biti smeštena, već su porodice birale njih.

– Ujutru sam ustajala u 6, a već oko 15 do 7 je dolazio školski autobus. Nastava počinje u 8 ujutru, sa kraćim pauzama od po 3 minuta i velikim odmorom, koji traje oko pola sata. Kući sam dolazila, zavisno od autobusa, od 3 do 5 popodne – objašnjava Valentina kako joj je bio organizovan dan i dodaje da Amerikanci ne šetaju naveče ili poslepodne kao što je slučaj kod nas, piše Srpskainfo.

Direktorka škole Biljana Pisić kaže da oni svake godine ističu oglase o razmeni učenika.

– Ranije je u našoj školi bila učenica iz Drezdena, a sada je naša učenica bila u Americi. Mi smo otvoreni za svaku vrstu saradnje i napretka učenika. Stoga i sarađujemo sa školama iz Slovenije, Portugala, a u planu je i proširenje saradnje sa školom iz Moskve – istakla je Pisić.

Preporuka drugima

Gimnazijalka je svima poreporučila da isprobaju slična iskustva.

– Drago mi je što sam dobila priliku da otputujem u Ameriku, u potpunosti drugačiji svet od ovog našeg ovde. Prijavila bih se ponovo i svima bih preporučila, jer je ovo jedinstvena prilika da upoznaš neku drugu kulturu, narod, veru, usavršiš jezik i sazriš u svakom pogledu, postaneš samostalniji i obrazovaniji – rekla je Valentina Stojanović.

Izvor:Blic