Meka moć EU pala na ispitu, krajnje rigidan nemački stav o Kosovu


Milovan Drecun je, komentarišući paljenje kuće Srbina povratnika u selu kod Kline, ocenio da se radi o konstantnom pritisku Albanaca na Srbe da se ne vrate.

„Šalje se poruka da nisu dobrodošli i da je priča završena. To se najbolje postiže tako što fizički ugrožavate bezbednost ljudi koji reše da se vrate“, ukazuje Drecun.

Što se tiče mogućnosti za nastavak dijaloga Beograda i Prištine, Drecun je govorio o pismu koje se pojavilo u medijima, a u kojem ministri spoljnih poslova Nemačke i Francuske pozivaju na momentalno obnavljanje razgovora.

Ocenjuje da je takozvana „meka moć“ Evropske unije pala na ispitu.

„Vidim snažan uticaj Nemačke, koja je vrlo energično protiv stava administracije Donalda Trampa da se ipak otvori mogućnost za postizanje nekog kompromisnog rešenja, jer Nemačka ima krajnje rigidan politički stav, a to je da preko pravno obavezujućeg sporazuma treba da se prizna samoproglašena nezavisnost Kosova, što Srbija neće ni po koju cenu prihvatiti“, kaže Drecun.

S druge strane, kako je dodao, ako je stav Francuske i Nemačke da se dijalog nastavi, moraju da se stvore uslovi za to, a to je bezuslovno ukidanje taksi.

„Nemačka mora da bude svesna situacije da je Srbija sada dovoljno ojačala da ne mogu da joj se diktiraju i nameću rešenja za Kosmet“, kaže Drecun.

Smatra da administracija američkog predsednika Donalda Trampa ima racionalan politički stav, ali da strukture „duboke države“ nisu zadovoljne.

„Čak i blaga promena u američkom stavu nailazi na strahovit otpor“, primećuje Drecun.Izvor:RTS