Mihajlo se nikada nije žalio i živeo je punim plućima, zaista smo IZGUBILI NEKOG POSEBNOG


Mihajlo SporićFoto: Matematička gimnazija / Privatna arhiva

Prerana smrt mladog naučnika i dobrog studenta, prijatelja i pre svega čoveka – Mihajla Sporića (22) potresla je celu Srbiju, ali i Triniti koledž, univerzitet Kembridž i profesore koji su provodili dane i godine diveći se znanju i duhu ovog, kako kažu, „posebnog i uvek nasmejanog mladića“.

– Mihajlo Sporić, student treće godine na fizici, nažalost je preminuo u četvrtak 7. novembra, otkada je zastava Triniti koledža spuštena na pola koplja u znak poštovanja prema ovom mladiću. On je mnogo doprineo akademskoj zajednici ovog univerziteta i svima će nam nedostajati – rekli su za „Blic“ sa ovog univerziteta i dodali da će uskoro biti upriličena i spomen-služba u čast preminulog Mihajla, te da su njihove misli sa njegovom porodicom i prijateljima.

Univerzitet KembridžFoto: Azeira / Wikipedia
Univerzitet Kembridž

O tome kakav je bio Mihajlo, progovorila je i njegova profesorka na univerzitetu, Katrin Barnard:

– Mihajlo je tiho i skromno pohađao studije na ovom univerzitetu. Bio je sjajan student koji je znao kako da nauči i kako da se istakne u znanju. Voleo je ovaj univerzitet, život je živeo punim plućima i nikada se ni na šta nije žalio. Prema svima je uvek bio pun zahvalnosti, bio je ljubazan i velikodušan. Izgubili smo zaista nekog posebnog – rekla je Mihajlova profesorka Barnard.

Podsećamo, Univerzitet Kembridž objavio je trodnevnu žalost povodom smrti stipendiste, studenta fizike na Triniti koledžu Mihajla Sporića (22), dobitnika brojnih nagrada na međunarodnim i domaćim takmičenjima iz fizike, astronomije, matematike i drugih oblasti.

Mihajlo SporićFoto: privatna arhiva / Facebook
Mihajlo Sporić

Mihajlo Sporić, koji je preminuo od raka, završio je Matematičku gimnaziju u Beogradu, nosilac je Vukove diplome, Svetosavske nagrade, dobitnik zlatnih medalja na međunarodnoj Olimpijadi iz fizike u Švajcarskoj, na takmičenjima u Kazahstanu i Rumuniji.

Univerzitetu Kembridž prosleđen je predlog da se ustanovi nagrada u čast Mihajla, studenta završne godine na odseku prirodnih nauka i nosioca nagrade IB Triniti koledža za prirodne nauke.

Izvor:Blic