Ministar rada preporučio da rad nedeljom regulišu radnici i poslodavci. Stopiran konkurs za odlazak medicinskih sestara i tehničara u Nemačku (VIDEO)


Ministar rada preporučio da rad nedeljom regulišu radnici i poslodavci. Stopiran konkurs za odlazak medicinskih sestara i tehničara u Nemačku (VIDEO)

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Zoran Djordjević rekao je danas da pitanje rada nedeljom treba ostaviti da regulišu poslodavci i radnici, a da Ustav Srbije dozvoljava da svako radi prema svojim potrebama.

On je na konferenciji za novinare posle sednice Socijalno-ekonomskog saveta u Vladi Srbije rekao da je poslodavac prema Zakonu o radu dužan da radnicima za odmor obezbedi jedan slobodan dan nedeljno. 
Sindikalna organizacija iz Kragujevca pokrenula je pre nekoliko meseci pitanje rada i plaćanja tog rada nedeljom, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da se zabrana rada tim danima nije pokazala dobrom u Hrvatskoj i Crnoj Gori. 

Ministar trgovine Rasim Ljajić doneo je pre desetak dana rešenje o formiranju radne grupe čiji je zadatak da „sagleda sve aspekte eventualne odluke o zabrani rada nedeljom trgovinskih objekata u Srbiji, imajući u vidu zabranu rada nedeljom u zemljama EU“.

Djordjević je rekao da misli da Zakon o radu dovoljno dobro reguliše rad zaposlenih u Srbiji i da „to pitanje treba prepustiti radnicima i poslodavcima da se dogovore kako da rade i najviše zarade“.

Potpredsednik Veća Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) Duško Vuković rekao je da je anketa tog sindikata pokazala da je skoro 100 odsto radnika protiv rada nedeljom.

„Ni u razvijenijim zemljama u svetu od Srbije nedeljom u principu ne može da se kupuje u svakoj prodavnici“, rekao je Vuković.

Dodao je da to pitanje treba da razreše predstavnici Vlade, sindikata i radnika, posebno iz razloga što rad nedeljom nije regulisan.

Predsednik sindikata UGS „Nezavisnost“ Zoran Stojiljković rekao je da to pitanje treba rešiti kolektivnim ugovorom.

„Rad nedeljom i način plaćanja treba rešiti univerzalnim kolektivnim ugovorom, inače će to pitanje izazvati mnogo sporova“, rekao je Stojiljković.

Djordjević: Stopiran konkurs za odlazak medicinskih sestara i tehničara u Nemačku

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Djordjević danas je izjavio da je stopiran konkurs za zapošljavanje medicinskih sestara i tehničara iz Srbije u Nemačkoj.

On je novinarima u Vladi Srbije rekao da će i formalno sledeće godine biti raskinut sporazum sa Namačkom po kome su objavljivani konkursi za poslove medicinarskih radnika iz Srbije u tu zemlju.

„Do tada će konkursi za odlazak medicinara biti stopirani“, istakao je Djordjević i dodao da Nemačka neće praviti probleme zbog obustavljanja konkursa.

Ta mera je deo programa Vlade Srbije kako da smanji odlazak radnika, pre svega deficitarnih struka, iz Srbije u druge zemlje.

Ministar rada: Zakoni ne mogu u Skupštinu Srbije bez mišljenja Socijalno-ekonomskog saveta

Predlozi zakona koje Vlada Srbije šalje u Skupštinu na usvajanje, treba da budu propraćeni stavom Socijalno-ekonomskog saveta (SES), posebno ako postoje podeljena mišljenja o njima, rekao je danas ministar za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja Srbije Zoran Djordjević.

On je na konferenciji za novinare posle sednice SES-a rekao da je preporuka tog tela da se i ono uključi u razmatranje svih važnih zakona koji se donose.

„Predloženi zakoni ne bi smeli da se upute ni Vladi ni Skupštini bez rasprave i mišljenja SES-a, a ako se pošalju na usvajanje u parlament, a postoje neslaganja, treba da ih prati mišljenje SES-a“, rekao je Djordjević koji predsedava SES-om u kojem su predstavnici Vlade, Unije poslodavaca Srbije i reprezetativnih sindikata.

Govoreći o drugim pitanjima, rekao je da je predloženo da se proširi Kolektivni ugovor o komunalnim delatnostima na sva komunalna preduzeća, što znači i privatizovana.

Ministar je predložio da se razmotri mogućnost povećanja budžeta SES-a koji obezbedjuje Ministarstvo za rad kako bi mogli da se realizuju razni projekti i organizuju radionice.

Djordjević je rekao da je dogovoreno da se u SES pozovu predstavnici akademske zajednice i nevladinih organizacija i drugi stručnjaci koji ne bi imali pravo glasa, ali bi pomogli da se „tranzicija olakša“.

SES će se, po njegovim rečima, baviti i pitanjem kolektivnih ugovora i položaja sindikata i kršenja prava radnika i prava na sindikalno organizovanje.

Predsednik Unije poslodavaca Miloš Nenezić rekao je da su reforma obrazovanja, javna uprava i poresko opterećenje poslodavaca glavne teme kojima će se baviti to udruženje.

Predsednik sindikata UGS „Nezavisnost“ Zoran Stojiljković je rekao da je „ključni zadatak SES-a je da razmatra sve ključne zakone koji ne bi smeli da dodju u Skupštinu ako nije postignuta saglasnost“ i dodao da protesti i lobiranje ne mogu da zamene socijalni dijalog.

On je rekao da će se SES baviti i kršenjem prava sindikata jer se radnici više ne diskrimišu „na klasičan način“ već „po boji sindikalne knjižice“.

Potpredsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) Duško Vuković je rekao da ga zabrinjava „atak“ na sindikate i da država mora da obezbedi pravo na sindikalno organizovanje.

On je rekao da se sindikat zalaže da dokument kojim se dokazuje isplata novca za mesečni prevoz radnika koji je oslobodjen poreza, bude spisak radnika kao i do sada, te da Ministarstvo finansija ne traž

CEO VIDEO MATERIJAL MOŽETE PREUZETI OVDE

Izvor:Beta