Misterija na brdima Engleske: Geoglifi u obliku konja


Foto:gettyimage/ Matthew Lloyd

Foto:gettyimage/ Matthew Lloyd

Jeste li ikad uli za leucipotomiju (leucippotomy)? Re je o neobinoj praksi „graviravanja“ belih konja na britanske breuljke. Uklanjanje trave i zemlje na odreenim mestima kako bi se otkrile naslage kamena ili krede u obliku ove ivotinje.

Iako geoglifi belih konja ukraavaju britanske breuljke ve hiljadama godina, naziv je skovan tek sredinom prolog veka. Pretpostavlja se da je leucipotomiju prvi spomenuo Moris Marpl u knjizi „White Horses and the other Hill Figures“ (Beli konji i druge figure na brdima) iz 1949. godine, neveto sklapajui grke rei leukos za belo, hippo za konja i nastavak tomy.

Najstariji poznati beli konj „ugraviran“ u britanski breuljak jest onaj ufingtonski u blizini grada Vantejd. Uprkos vrlo modernom izgledu, strunjaci pretpostavljaju da je star vie od 3.000 godina. Niko zapravo ne zna ta je beli konj predstavljao. Neki veruju da je bila re o simbolu plodnosti, a drugi tvrde da je iza svega sigurno stajao neki religijski obred.

Praksa kopanja se nastavila, a beli konji sada ukraavaju breuljke u erhilu, Kilbornu i Osmingtonu. Meu turistima popularan je i vestburijevski bijeli konj, koji je nastao krajem 17. veka kako bi se obeleila godinjica pobede Velikog Alfreda kod Edingtona, pie Pun kufer.

Izvor:B92