NAJVAŽNIJA POZICIJA ZA SRBIJU U EU U igri su bili Mađar, Hrvatica, Slovenac, a čitav proces prate ISTRAGE I MILIONSKI DILOVI


EU parlament, komesari, kombo Foto: Profimedia, Tanjug / AP, EPA/Patrick Seeger / RAS Srbija

Prvo je bila nepoznanica da li će novi saziv Evropske komisije (EK) uopšte imati komesara za proširenje Evropske unije a sada je, čini se, postao ozbiljan problem i ko će to biti.

Naime, pre samo nekoliko dana „iz igre“ je ispao Laslo Tročanji, koji nije dobio „zeleno svetlo“ za obavljanje ove funkcije zbog sukoba interesa, što su juče još jednom potvrdili organi Evropskog parlamenta.

Problem sa Mađarom, međutim, samo je poslednji u nizu, jer su sumnje i istrage obeležile čitav proces izbora funkcionera koji bi trebalo da se bavi za Srbiju najvažnijim pitanjima unutar EU – pitanjima proširenja.

Ko će zameniti Johanesa Hana na mestu komesara za proširenje i dalje je, međutim, neizvesno.

U međuvremenu, otpala je i kandidatkinja iz Hrvatske, a spekuliše se da je u igri i dalje Slovenac, inače naklonjen proširenju.

S druge strane, Mađarska je ponovo predložila svog kandidata i diplomatu Olivera Varheljija koji je za sada samo predlog.

Domaća javnost pomno prati dešavanja u vezi sa izborom komesara čiji će resor biti proširenje, upravo zbog važnosti ove funkcije za samu Srbiju koja teži članstvu Evropskoj uniji jer, osoba koja se time bude bavila mogla bi da pomogne, ali i odmogne Beogradu na evropskom putu.

Iako se od nje ne može a priori očekivati pristrasnost u radu s obzirom da zastupa stavove EU, sa druge strane nije zanemarljivo iz koje zemlje dolazi, ako se uzmu u obzir različiti stavovi članica o proširenju.

Oliver VarheljiFoto: Profimedia
Oliver Varhelji

Ako izbor padne na Mađarsku, a čini se da bi upravo to moglo da se desi, Srbija bi mogla da bude zadovoljna imajući u vidu stavove ove zemlje o proširenju, pa bi komesar koji potiče iz nje uslovno rečeno mogao da bude saveznik imajuću u vidu njen stav da Srbija zaslužuje da bude članica EU i pre 2025. godine, ali i angažovanje oko toga da se ubrzaju pristupni pregovori.

Nedavno je, na Strateškom forumu na Bledu, ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto ponovio zahtev Budimpešte da treba otvoriti sva poglavlja sa Srbijom, ocenivši da je odlazeća Evropska komisija napravila veliku grešku vezano za proširenje time što je rekla da neće biti proširenja Unije do 2025.

Kada je reč o Varheljiju, koji je inače pravnik i magistar političkih nauka iz Segedina, rad u institucijama EU mu nije nepoznanica, naprotiv. Generalno, kroz svoju profesionalnu karijeru bavio se evropskim poslovima što korz ministarstvo inostranih polova što pravde, a inače je stalni predstavnik Mađarske u EU.

I on, kao i Tročanji, je kandidat koga je predložio mađarski premijer Viktor Orban.

Prvo razgovor, pa odluka

Kako je danas saopšteno iz EK, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen moraće da obavi razgovor sa Vareljijem kako bi i zvanično postao kandidat za komesara, a od „procene opštih sposobnosti i nezavisnosti kandidata zavisiće i resor koji mu može biti dodeljen“.

Iako je reč o redovnoj proceduri, čini se da od samog početka konstituisanja Evropske komisije priča nije išla baš glatko, i sa resorom i sa komesarima.

Naime, jedno vreme se spekulisalo da li će komesara za proširenje uopšte i biti, što će biti jasan znak šta nova Evropska komisija misli o proširenju. Tad dilema je sada rešena.

Foto: D. Milenković / RAS Srbija

Međutim, druga dilema tiče se onoga ko bi se ovom problematikom bavio, jer je u proteklom periodu nekoliko imena bilo u opticaju, a odluke još nema. Ono što je takođe zanimljivo jeste da su i ona, ali ne isključivo ona, na ovaj ili onaj način problematična, o čemu svedoče i mediji ovih dana jer je jedan broj njih morao ili će morati da objašnjava poreklo novca koji poseduju, ali i kakve veze imaju sa pojedinim privatnim poslovima.

Upravo to se desilo Tročanjiju, koji je pred Odborom za pravne poslove Evropskog parlamenta morao da objašnjava kakve veze ima sa poslovanjem advokatske kancelarije koju je osnovao 2014. godine.

Njegovo objašnjenje očito nije bilo zadovoljavajuće, zbog čega je ovaj Odbor i juče doneo istovetnu odluku – Tročanji ne može biti komesar.

I Šuica i problemu?

Slično bi moglo da se desi i hrvatskoj evroposlanici Dubravki Šuici , inače profesorki engleskog i nemačkog, koja je takođe figurirala za moguće rešenje za komesara za proširenje. Ipak, ona je u opticaju i za resor demografije i demokratije.

Međutim, i u njenom slučaju postoji problem u vezi sa imovinom koja je procenjena na pet miliona evra (tri kuće, dva stana, koliba, jahta i tri automobila), što će najverovatnije morati da obrazlaže pred insitucijama EU.

Dubravka ŠuicaFoto: Council of Europe / Wikipedia
Dubravka Šuica

Ni Šuica ni Tročanji nisu jedini kod kojih je pokrenuto pitanje imovine i potencijalog sukoba interesa jer je, istoga dana, kada i Tročanjihu, odbijena kandidatura za komesara i rumunske kanidatkinje Rovane Plumb, zbog sukoba interesa.

U njenom slučaju problem je zajam od gotovo milion evra kojim je finansirala evropsku izbornu kampanju, ali taj novac nije prijavila u imovinskoj karti.

Slična sudbina mogla bi da zadesi i francusku kandidatkinja za komesarku za jedinstveno EU tržište Silvi Gulard, protiv koje se vodi istraga zbog navodne zloupotrebe novca Evropskog parlamenta.

Među „problematičnim“ kandidatima bio je i bivši ministar spoljnih poslova Belgije Didije Rejneders, koji je pred belgijskim sudom imao otvoren slučaj zbog navodne korupcije koji je, međutim, prošlog petka odbačen kao nesonovan i zatvoren.

Janez LenarčićFoto: Evstafiev CC BY-SA 30 / Wikipedia
Janez Lenarčić

Jedini koji za sada nije sporan, a čije je ime takođe u igri za komesara za proširenje, jeste Slovenac Janez Lenarčič, koji je takođe figurirao kao mogući kandidat, koji takođe gleda blagonaklono na proširenje Unije.

Resor proširenja želeo je i odlazeći komesar upravo za ovu oblast Johanes Han, takođe zagovornik proširenja, ali će se on ipak u novoj Evropskoj komisiji baviti budžetom.

Izvor:Blic