Nema mesta dosadi: Isplanirajte neko od ovih nezaboravnih putovanja


Foto: Gettyimages/ Daniel Berehulak / Staff

Foto: Gettyimages/ Daniel Berehulak / Staff

Iako su vam prolena putovanja verovatno propala, zato ne biste pametno iskoristili slobodno vreme koje trenutno provodite u svojim kuama i osmislili neko zanimljivo budue putovanje na koje ete otii kada se svet vrati u normalu.

Evo nekoliko predloga:

Ladak, Himalaji

Preko pet planinskih prevoja trgovaki karavani su iz energine Indije dolazili u mirno budistino kraljevstvo Ladak (u prevodu Zemlja visokih prevoja), sakriveno daleko u Himalajima. Ladak je bio deo Tibeta, kasnije se odvojio, ali je sauvao prastaru kulturu tibetanskog budizma koja je sada skoro unitena u samom Tibetu. Zbog toga ga esto nazivaju „mali Tibet“.

Madagaskar

Sa nekoliko razliitih klimatskih zona i ekosistema, Madagaskar je zemlja kontrasta. Ponekad se ovo ostrvo naziva i osmim kontinentom zbog neverovatnog biodiverziteta.

Salta, Argentina

ivopisna Salta je spoj arhitekture starog sveta i moderne zabave – zaista prefinjeno boemsko mesto! Divite se detaljima na fasadama stare gradske venice – koja predstavlja jedno od najistaknutijih mesta u Salti – dok etate od muzeja od pijaca.

Farska ostrva, Danska

Farska ostrva su poznata po prelepim i zelenim brdovitim predelima, gde se ne moe videti nijedno drvo, ali se moe uivati u jedinstvenom fenomenu u toku leta, kada trava menja boju nekoliko puta u toku dana. Suvino je rei da zbog takvih prirodnih lepota ova ostrvska grupa obiluje posetama slikara iz celog sveta koji ovde pronalaze inspiraciju za svoja dela

Malavi, Afrika

Malavi ima dobro zasluenu reputaciju kao jednu od najbliih zemalja u Africi. To je gusto naseljena zemlja sa nepokretnostima, sa gotovo treinom teritorije koju je uzbudilo jezero Malavi . Veliko slatkovodno jezero je obloeno odlinim plaama i ispunjeno ivopisnom ribom, kao i povremenim konjima i krokodilom. Za one koji su zainteresovani za safari ima nekoliko dobrih parkova za divlje ivotinje, kao i nekoliko planinarskih destinacija koje ukljuuju planinu Mulanje i planinu Zomba.

Vadi Rum, Jordan

Velianstvena i istovremeno surova pustinja slovi za jednu od najlepih na naoj planeti. Njena lepota, bezgranino prostranstvo i grandioznost zadivljuje ljubitelje prirode

Mergui arhipelag, Mjanmar

Na jugu Mjanmara, du granice sa Tajlandom, lei arhipelag Mergui u Andamanskom moru, sa ak 800 ostrva, specifian po koralnim grebenima. Zanimljivo je da ovaj arhipelag ini ak 800 ostrva, koja okruuju koralni grebeni. Pre 20-ak godina ovaj arhipelag je otvoren za turiste koji tragaju za egzotinim destinacijama, a najee ga poseuju ronioci zbog raznovrsnog morskog ivota.

Izvor:B92