Neprihvatljive takse, ali i lobiranje Srbije


Peka Havisto je, na zajedničkoj konferenciji sa šefom srpske diplomatije Ivicom Dačićem, rekao da je njegova zemlja spremna na sve načine da pomogne dijalogu Beograda i Prištine, ističući da je za to važna dobra volja svih strana.

Prištini sam preneo da su ogromne takse na srpsku robu neprihvatljive, rekao je Havisto, a vama prenosim da se lobiranje za povlačenje priznanja negativno odražava na nastavak dijaloga.

Izrazio je nadu da će se dijalog moći uskoro da se nastavi i uverenje da će EU u tome moći da pomogne.

Naglasio je da Finska podržava proširenje EU i da smatra da treba nastaviti proces, te da se nada i da će tokom predsedavanja Finske EU napredovati i evropsko približavanje Severne Makedonije i Albanije, što, kako je dodao, zavisi od mnogo faktora.

„Za nas je važno da Zapadni Balkan bude uključen u evropsku saradnju. Taj region nije izvan Evrope. Vaša uloga je važna u EU. Podržavam evropsku saradnju i smatram da je Srbija važna komponentna u njoj“, istakao je šef finske diplomatije.

Havisto je povodom predstojećih izbora u Srbiji rekao da je i sam bio deo opozicije, i da smatra da je njena uloga u demokratiji značajna i izrazio očekivanja da će mnoge preporuke ODIHR biti uključene u izborni proces.

Preneo je da je sa Dačićem razgovarao i o ulozi civilnog društva i mladima, koji su važni za budućnost zemlje.

Havisto je govorio i o Bregzitu. Rekao je da je Velika Britanija važan ekonomski partner zemljama Evropske unije, zbog toga bi, kaže, Bregzit bez dogovora pogoršao te ekonomske veze. 

Dačić: Odnosi dobri, veliki prostor za dalje unapređenje

Srbija i Finska imaju dobre bilaterane odnose, istakao je ministar spoljnih poslova Srbije.

Dačić je istakao da je Srbija zahvalna Finskoj na podršci evrointegracijama, jer, kako je rekao, postoje i zemlje u EU koje su protiv politike proširenja, odnosno one koje smatraju da treba usporiti sa tim, dok Unija sama ne izvrši reforme i promene posle unutrašnjih problema.

„Finska je jedna od zemalja koja podržava politiku proširenja i smatra da proširenje treba neometano da se nastavi, i mi smo zahalni na tome“, rekao je Dačić.

Dodao je da je Srbija spremna da učestvuje u svim inicijativama Finske u tom pogledu, kao i da je spremna da otvori što više poglavlja za vreme finskog predsedavanja, kako bi brže napredovala ka EU.

Takođe, Dačić je rekao da su teme razgovora bile i regionalna saradnja, unutrašnja politička situacija, kao i pitanja izbora na KiM, izbora u Srbiji, i ona važna za nastavak dijaloga sa Prištinom.

Preneo je novinarima da je u razgovoru sa finskim kolegom istakao da Srbija želi da se dijalogom dođe do obostrano prihvatljivog rešenja za Kosovo.

Takođe, naveo je i da će Srbija ispuniti preporuke koje je ODIHR dao za parlamentarne izbore, ali da mu se, kaže, čini da je kod nekih opozicionih stranaka više reč o bojazni od rezultata izbora, jer je bezbednije i sigurnije da ne učestvuju nego da učestvuju.

Podsetio je da je formirana radna grupa koja se bavi saradnjom sa ODIHR, na čijem je čelu potpredsednik vlade Nebojša Stefanović.

Govoreći o ekonomskim odnosima dve zemlje, Dačić je rekao da je saradnja relativno manja u odnosu na mogućnosti, a prošle godine je trgovinska razmena iznosila oko 150 miliona evra.

„To može da bude i mnogo više“, konstatovao je Dačić i dodao da postoje oblasti u kojima bi dve zemlje mogle da imaju i veću robnu razmenu i investicije.

U tom smislu, Dačić je naveo da je Srbija spremna da traži sve načine za povećanje dinamike susreta udruženja, komora, poslovnih foruma.Izvor:RTS