Optužnica politički motivisana, tvrdnje neistinite


Predsednik Demokratske partije Kosova Kadri Veselji izjavio je da je objavljivanje optužnice za ratne zločine Specijalog tužioca pre potvrdjivanja, protiv njega i Hašima Tačija, uz tvrdnje da su pokušali da blokiraju rad tog suda, politički motivisano, a činjenice neistinite, prenosi Koha.

„Kancelarija Specijalnog tužioca u okviru Specijalnog suda objavila je danas saopštenje za javnost, u kome je saopštila da je podigla optužnicu protiv mene i predsednika Tačija. Kao potez bez presedana, tužilac je dao izjavu pre nego što je sud potvrdio ili poništio navode optužnice“, rekao je Veselji na konferenciji za novinare.

Prema njegovim rečima, u izjavi tužilac pokušava da opravda „svoju nepravednu i neobičnu odluku, tvrdeći da smo ja i predsednik pokušali da opstruiramo rad Specijalnog suda“, prenosi Kosovo Onlajn.

„Iznete sumnje su potpuno neistinite i ne stoje. Takodje, nema osnova za navode o opstrukciji rada suda. A takvo saopštavanje neistina je i zabrinjavajuće je“, rekao je Veselji.

On kaže da postoji još sumnja da su stvarni motivi ovog tužioca u potpunosti politički.

„S obzirom na vreme i okolnosti, nekoliko dana pre sastanka u Beloj kući, sa pravom se javlja sumnja da to nije slučajnost. Nijedan tužilac nikada ne sme dozvoliti da se njegove odluke vode političkim motivima. Upozoravam gradjane Kosova da ovaj proces ne može biti kredibilan u pogledu nepristrasne pravde, jer na njega utiču političke okolnosti. On pokušava da kontradiktornim izjavama prikrije prave motive, koji izgledaju kao politički“, rekao je Veselji.

Izvor:Blic