Ovaj deo odee najbolje je da ne nosite tokom planinarenja


Foto:depositphotos/kieferpix

Foto:depositphotos/kieferpix

Kada je planinarenje u pitanju vano je da budete u udobnoj odei i obui. Meutim, to nije dovoljno. Osim o udobnosti, treba da vodite rauna o jo nekim stvarima.

Helanke su rastegljive i udobne, a moete da izgledate i veoma privlano u njima i nije ni udo to su izbor mnogih devojaka i momaka kada krenu na planinarenje.

Ipak, ukoliko neko zaista eli da planinari, makar i neke krae relacije, tanke helanke ne bi smele da budu izbor garderobe.

Makar i u etnji brzim hodom, poeete da se znojite posle nekog vremena. A helanke su uske kod osetljivih delova tela gde niko ne eli infekcije.

Pored toga, helanke nisu napravljene za treniranje u prirodi, niti su od materijala koji moe da podnese viesatni trening. Ubrzo bi poele veoma neprijatno miriu.

Foto:depositphotos/ viteethumb

Foto:depositphotos/ viteethumb

Helanke esto nisu odgovarajue duine za planinarenje. Mogu da budu plie nego to odgovara, a neretko nisu duine do lanaka, pa to moe da znai veliki broj ogrebotina, uboda, moda i otrovnih insekata, ali i prljavtine na koi.

Sve to zavisi od predela u kojem se kreete, ali ukoliko niste upoznati sa svim biljkama i ivotinjama i njihovim karakteristikama tamo gde ste naumili da nosite tanke helanke, potrebno je da se bolje zatitite.

Foto:depositphotos/ Haritonoff

Foto:depositphotos/ Haritonoff

Helanke nisu predviene za hladno vreme. A posebno ih ne elite na sebi ako ste pre toga zakaili za kamen i pocepali ih. Uz odgovarujuu opremu, pantalone za planinarenje, ne morate da brinete o ovakvim stvarima. Kvalitetna oprema moe da traje decenijama, a napravljena je da moe da se nosi i po hladnom i po toplom vremenu.

Planinarenje je teko, a posebno ako morate da ponesete ranac, torbu i ko zna koliko jo pomagala. Uvek je lake kada telefon moete samo da izvuete iz depa, a ne da stajete da biste dohvatili ranac, a u helankama nemate taj luksuz jer helanke nemaju depove, savetuje “Matador network“.

Izvor:B92