Pozicija Srbije na Kosovu zavisi od rezultata Srpske liste


Vladimir Vuletić je gostujući u Jutarnjem programu RTS-a rekao da ne očekuje nikakvu značajnu odluku u vezi sa Kosovom na samitu lidera Višegradske grupe, na kojem učestvuje i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

„Važno je da Srbija jača prijateljske veze sa svima koji su otvoreni prema našoj zemlji, pogotovo u ovoj situaciji kada stalno imamo pritiske i uslovljavanja. Podrška Miloša Zemana je jako značajna i ohrabruje“, smatra Vuletić.

Ističe da treba imati u vidu da Višegradska grupa ima veoma specifičnu poziciju u Evropskoj uniji i da podrška Srbiji nije beznačajna.

O predstojećim izborima na Kosovu, profesor Vuletić kaže da je iz perspektive dela međunarodne zajednice i privremenih institucija u Prištini potrebno onemogućiti uticaj Srbije i oslabiti, pre svega, Srpsku listu kao neku vrstu produžene ruke Srbije.

„Kakva će biti pozicija Srbije u nastavku pregovaračkog procesa, to zavisi ponajviše od rezultata Srpske liste“, ističe profesor Vuletić.

Kada je reč o izborima u centralnoj Srbiji, Vuletić smatra da odluka jednog dela opozicije o bojkotu izbora nije konačna, iako je ono koji su bojkot osmislili prikazuju kao neupitnu.

„To je jedan specifičan pogled na način kako politički život u Srbiji treba da izgleda i kako se menja vlast, odnosno razumevanje da se vlast ne može drugačije promeniti nego na način na koji je to urađeno 2000. godine. To su ljudi koji žive u devedesetim godinama i na taj način doživljavaju ono što se danas dešava“, kaže Vuletić.

Ističe da je vojna parada u Kini, ne samo poruka, već i logičan nastavak jačanja ekonomske moći Kine.

„Ekonomsku moć prati jačanje političke moći, a vojna moć je tu da zacementira političku moć, ali i da pošalje poruku SAD da ne pomišljaju da se vojno sukobe sa Kinom“, smatra Vuletić.

Srbija je imala priliku da na vojnoj paradi u Nikoziji predstavi samohodnu haubicu „nora“ i oklopno vozilo „miloš“, a profesor Vuletić kaže da je posebno važno da je prvi put srpsko naoružanje deo zvaničnog naoružanja jedne države Evropske unije.

Između protesta taksista i pobede Zvezde nad Olimpijakosom, za događaj dana bira trijumf crveno-belih.

Smatra su protesti taksista kontraproduktivni i da na taj način neće steći podršku građana Beograda

„Postoje načini da se problem reši i bez takvih pritisaka“, kaže profesor Vladimir Vuletić.Izvor:RTS