Preminula poznata spisateljica: Govorila je da e pisati do smrti


Amerika spisateljica Meri Higins Klark, „kraljica napetosti“, iji romani su meu najprodavanijim na svetu, umrla je u 93. godini, saoptila je njena izdavaka kua.


Izvor: N1

Foto: Gettyimages/ Michael Buckner

Foto: Gettyimages/ Michael Buckner

Umrla je u mestu Nejpls na Floridi okruena porodicom i prijateljima, saoptila je izdavaka kua „Sajmon i uster“ (Simon i Schuster).

Napisala je oko pedeset knjiga prodatih u oko sto miliona primeraka, od kojih vie od 80 miliona u SAD, od svog prvog velikog uspeha 1975. godine „Gde su deca“.

Roena je u Njujorku, u Bronksu, 24. decembra 1927. u skromnoj porodici irskog porekla, Meri Teresa Elenor Higins kae da je dobila virus pisanja sa sedam godina.

Ostala je udovica sa petoro dece u kasnim tridesetim, i postala pisac stalnih bestselera u drugoj polovinii ivota kada je napisala ili bila koautor dela kao to su „Tatina mezimica“, „Dve devojice u plavom“, „Stranac gleda“ i vie od 50 drugih omiljenih dela.

Kao popularna romansijerka ona je, da bi nadoknadila izgubljeno vreme, upisala univerzitet Fordam u Njujorku gde je diplomirala filozofiju, i stekla prvu fakultetsku diplomu sa 50 godina.

Specijalizovala se za teme ena koje pobeuju opasnost. Njen cilj kao autora bio je jednostavan mada ne i lak, a to je da itaoci nastave da itaju njene knjige.

Mnoge njene knjige adaptirane su za film ili televiziju. Takoe je saraivala na nekoliko romana sa svojom erkom Karol Higins Klark.

U svojim memoarima „Izmeu jue i sutra“ izalim 2003. ona, koja je 1996. postala supruga uticajnog biznismena Dona Konhinija, rekla je da e pisati do smrti jer ovek koji dobije na lotou je srean godinu dana a onaj ko radi ono to voli srean je ceo ivot.

Izvor:B92