Prodate sve državne obveznice, šta to znači za srpsku ekonomiju


Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da je Republika Srbija prodala državne obveznice denominovane u evrima na rok od 20 godina, po stopi prinosa od 3 odsto i uspešno realizovala celokupnu emisiju u ukupnom iznosu od 150 miliona evra.

Prema njegovim rečima, ovo je najbolja potvrda da je finansijski sistem siguran, stabilan i jak, te da je konačno na „zdravim nogama“, saopštilo je Ministarstvo finansija.

„Imali smo odličan odziv investitora, što je za nas znak poverenja u finansijski sistem Srbije. Postoji vera u nacionalnu monetarnu i ekonomsku politiku. Ovo je najava uzbudljive godine kada je reč o razvoju domaćeg tržišta kapitala, koje se budi iz višedecenijskog sna“, izjavio je tim povodom ministar finansija Siniša Mali.

On je precizirao da je Republika Srbija emitovala obveznicu denominovanu u evrima sa kuponskom stopom od 3,50 odsto i uspešno realizovala celokupnu emisiju.

„Dvadesetogodišnjom državnom obveznicom, produžena je ročnost državnih hartija od vrednosti denominovanih u evrima, koje su se do sada emitovale sa maksimalnom ročnošću od petnaest godina. Ukupan obim tražnje iznosio je 191.457.000,00 evra, što dodatno potvrđuje atraktivnost državnih obveznica i poverenje investitora u našu ekonomiju“, rekao je Mali.

Kako je objasnio, državne obveznice na naplatu dospevaju 31. januara 2040. godine, a isplata kupona vršiće se godišnje svakog 31. januara do datuma dospeća.

Stizale i ponude za ispod tri odsto kamate 

Ministar je istakao da je interesovanje bilo toliko veliko da su stizale i ponude za ispod tri odsto kamate na 20-godišnje obzveznice.

„Ulaganje u državne obveznice ne nosi nikakav rizik i to su investitori prepoznali. Inflacija i kurs u zemlji su pod kontrolom, kao i svi drugi ekonomski parametri“, kazao je ministar i podsetio da je ovo veliki uspeh imajući u vidu da su nekada kamatne stope na naše obveznice sa mnogo kraćim rokom dospeća premašivale sedam procenata.

Prema njegovim rečima, optimistični pogled na situaciju daće i informacija da se za emitovanje pripremaju i dvanaestogodišnje obveznice koje će biti denominovane u dinarima, te da će biti ponuđene na domaćem tržištu u narednom periodu.

„Mi ćemo u narednom periodu pripremiti i dugoročne obveznice denomirane u dinarima. Idemo na veću dinarizaciju finansijskog sistema Srbije. Cilj nam je da još više ojačamo poverenje domaćeg stanovništva u domaću valutu, da se poveća učešće dinarskih depozita stanovništva i privrede ali i da se smanje valutni rizici i stvori zdrava ravnoteža valuta u ukupnom javnom dugu Srbije“, rekao je ministar finansija. Izvor:RTS