Proširena crna lista SAD, dodato devet osoba iz Srbije


Slobodan Tešić se od ranije nalazi na američkoj crnoj listi zbog trgovine oružjem, a sada su pridodate i kompanije koje se dovode u vezu s njim – "Partizan tek", "Tehnoglobal sistems Beograd", "Gravit limitid" i "Karso limitid".

Sankcije su uvedene i Tešićevim saradnicima, među kojima su njegov zastupnik u međunarodnoj trgovini Goran Andrić, koji direktno ili indirektno upravlja kompanijom "Velkom Trejd Beograd", kao i direktor i sekretar kompanije "Finrost" na Kipru.

Na listi je i predstavnik kompanije "Falkon stratedžis" Esad Kapidžić, generalni direktor "Partizan tek", "Tehnoglobal sistems Beograd" Nebojša Šarenac, kao i direktor "Partizan tek" Zoran Petrović.

Na listi se nalaze još i vlasnik kompanije "Vektura trans" Milan Subotić, predstavnik kompanije "Araneks" Želimir Petrović, vlasnik 50 odsto kompanije "Falkon stratedžis" Sreten Cvjetković i direktor "Tehnoglobal sistems" Ljubo Maričić.

Među sankcionisanim kompanijama koje su povezane sa Tešićem nalaze se "Munstorm enterprajzis" i "Tardigrejd limitid" sa Kipra, kao i "Biznis diverziti limitid" u Hongkongu.

Sankcijama su blokirana sva sredstva i imovina povezana sa navedenim licima, koje se nalaze u SAD.

Mediji podsećaju da se na "crnoj listi" koja je osvežena sa današnjim datumom, prema podacima OFAC, još nalazi i aktuelni član Predsedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik, koji je na ovu listu dospeo u januaru 2017. godine.



Izvor:RTS