Rasprava o budžetu za 2020. godinu, stiglo više od 100 amandmana


Plan državne kase predviđa prihode od 1314,5 milijardi dinara, rashode od 1334,7 milijardi dinara, pa će deficit iznositi 20,2 milijarde dinara, odnosno 0,3 odsto BDP-a.

Procena je da će rast bruto društvenog proizvoda biti četiri odsto, a inflacija dva odsto.

Na predlog Zakona o budžetu, stiglo je više od 100 amandmana. 

Poresko opterećenje neto zarada biće u 2020. godini smanjeno sa 62 na 61 odsto, čime će država nastaviti da smanjuje poreze i doprinose na plate, izjavio je ministar finansija Siniša Mali u Skupštini Srbije.

„Na narednom zasedanju skupštine biće set poreskih zakona koji prate Zakon o budžetu, gde smo, koliko nam je fiskalni prostor omogućio, još smanjili obaveze koje opterećuju plate, odnosno poreze i doprinose za jedan odsto, što je oko 13,1 milijarda dinara“, rekao je ministar tokom rasprave o predlogu budžeta za 2020.

On je podsetio da je prošle godine to opterećenje bilo 63 odsto, a ove godine 62 odsto u odnosu na neto platu.

„To je jasno opredeljenje Vlade Srbije. U novim zakonima o porezu na dohodak imate velika oslobađanja od plaćanja poreza za novozapolene, a pogotovo za mlade – čak i do 70 odsto u prvoj godini zapošljavanja. Videćemo kako će te mere da se prime i uradićemo još više kako bi što sve više mladih i starih ljudi moglo da se zaposli“, rekao je Mali.

Naglasio je da stopa nezaposlenosti ide na dole i da je Srbija po tom pitanju na dobrom putu.

Napomenuo je, takođe, da se mora naći prava ravnoteža u povećanju stope privrednog rasta, koja podrazumeva i povećanje plata i penzija kako maldi ne bi napuštali Srbiju.

Mali je istakao da je jedan od glavnih izazova kako nastaviti privredni rast zemlje i da je zato budžet za 2020. skrojen tako da omogućava ravnotežu između rasta privrede i podizanja životnog strandarda građana, kroz povećanje plata i penzije, i intenziviranje javnih investicija.

„Važno je da mladi ovde ostvare svoj srpski san, a ne u Kanadi ili nekim drugim stranim zemljama“, istakao je Mali.

Pre obraćanja ministra finansija, Aleksandar Stevanović iz Stranke moderne Srbije rekao je da su i pored predviđenog rasterećenja poreza i doprinosa na plate od jedan odsto i dalje neto pozitivni efekti predviđeni budžetom za privatni sektor tri puta manji nego za javni sektor. 

Đorđe Vukadinović iz NS-PS S je tokom rasprave rekao da je ovog puta budžet stigao na vreme, kao i da je propisano vreme koliko treba u parlamentu.

„Sednica je zakazana po poslovnika, nije bio upakovan u raspravu o budžetu u desetine tačka dnevnog reda kao što je bilo pre. Nema ni onih fantomskih amandana koje podnosi vladajuća većina kako se ne bi moglo doći do rasrpave o budžetu, a sada je i duplirano vreme za rasrpavu“, rekao je Vukadinović. 

Mali je na to rekao da mu je drago što svi primećuju da je budžet stigao na vreme i da se ne usvaja po hitnom postupku, kao i da je 15 i više dana bio pred poslanicima kako bi mogli detaljno da se upoznaju sa njim, kao i da je jedina tačka sednice.

Istakao je da se sve oko budžeta radi transparentno i da je cilj da se dobije što bolji budžet za narednu godinu.

Brnabić: Budžet nije predizborni već razvojni 

U obraćanju poslanicima u Skupštini Srbije, predsednica Vlade Ana Brnabić je rekla da je budžet razvojni i da doprinosi podizanju životnog standarda.

Najavila je rekordna ulaganja u kapitalne investicije i poručila da će tokom dana odgovarati kritičarima budžeta.

„Svima koji kažu da budžet nije razvojni i da neće prouzrokovati ekonomski rast već ekonomsko usporavanje, kažem da pogledaju još jednom i da obrate pažnju na to koliko sredstava smo predložili da se opredele za kapitalne investicije“, rekla je Brnabićeva.

U raspravi o predlogu budžeta za narednu godinu, poslanici vladajućih stranaka najavili su da će glasati za usvajanje tog akta koji, kako kažu, predviđa unapređenje životnog standarda građana i velika ulaganja u infrastrukturu, dok opozicija ocenjuje da je reč o predizbornom budžetu.

Poslanica SNS i predsednica Odbora za finansije Aleksandra Tomić istakla je da budžet za iduću godinu pokazuje tendenciju rasta standarda i cilj mu je ubrzani ekonomski razvoj.

Dodala da će se kroz Nacionalni investicioni plan nastaviti sa ulaganjem u svim oblastima kao što su zdravstvo, prosveta, nauka i kultura, ističući da je to od velikog značaja za sve građane Srbije.

Šef poslaničke grupe Socijalističke partije Srbije (SPS) Đorđe Milićević ocenio je da je budžet dobro planiran, u definisanim i zacrtanim okvirima i da je zasnovan na pozitivnim ekonomskim pokazateljima.

„Najvažnije je sačuvati teško stečena fiskalna dostignuća i podržati svaku inicijativu i podsticaj koji vodi ka rastu I razvoju. Penzije će rasti 5,4 odsto po švajcarskom modelu, koji je održiv, a prosečna plata u decembru će biti 500 evra“, rekao je Milićević.

Deo opozicije je Predlog budžeta za 2020. komentarisao na konferencijama za novinare u skupštinskom holu, s obzirom da ne učestvuje u raspravi.

Samostalni poslanik i predsednik Nove stranke Zoran Živković pohvalio je vladu što je budžet dostavila skupštini u predvođenom roku i što je na dnevnom redu samo ta tačka.

Rekao je da je podneo 10 amandmana na predloženo rešenje budžeta sa osnovnom idejom da se novac bolje preraspodeli, navodeći da je ogroman iznos u “tamnoj zoni“ koja se zove usluge po ugovoru.

Poslanik Narodne stranke – SDS Miroslav Aleksić smatra da je Srbija daleko od toga da ima razvojni budžet, jer, po njegovoj oceni, ima jako nizak nivo investicija.

„Nemamo rast BDP-a, na zacelju smo u regionu već sedam godina i imamo neopravdano povećanje zarada u javnom sektoru samo zato da bi se ispunilo obećanje Aleksandra Vučića da će plate biti 500 evra“, naveo je Aleksić.

Predsednik Pokreta Dveri Boško Obradović kaže da će o predlogu budžeta više govoriti narednih dana, ali je primetio da se vidi konstantan pad u izdvajanjima za kulturu, dok se uvećavaju sredstva za sudske troškove i taj iznos je isti koliko i budžet za Ministarstvo prosvete.

Stranka moderne Srbije smatra da je budžet pre svega nepravedan prema privatnom sektoru.

„Javni sektor dobija 51 milijardu dinara budžetskih darova kojima će optereriti sve poreske obvezenike, a privatni sektor će dobiti samo 13 milijardi dinara kroz rasterećenje zarada“, ocenio je poslanik SMS Vladimir Đurić.

Brnabić: Privredni oporavak brži od očekivanog

Odgovarajući na kritiku lidera radikala Vojislava Šešelja zbog toga što vlada planira deficit u budžetu pa se onda hvali suficitom umesto da uravnoteži svaku stavku, premijerka Ana Brnabić rekla je da vlast namerno konzervativno projektuje prihode da ne bi ugrozila finansijsku stabilnost i da suficit samo pokazuje da je privredni oporavak zemlje mnogo brži od očekivanog.

Šešelj je, naime, tokom rasprave o budžetu rekao da iako se vlada stalno hvali suficitom u budžetu da to nije pohvalno jer, kako je rekao, sposobna vlada i ministar treba da izračunaju do poslednjeg dinara koliko je moguće napalatiti, a koliko nam treba.

Brnabićeva je uzvratila da iako već tri godine imamo suficit u budžetu, prirodno je da posle toga konzervativno planiramo.

Dodala je da je bolje konzervativno planirati i tako ne ugrožavati makroekonomsku i finansijsku stabilnost, kao ni budućnost budućih generacija.

Šešelj je zamerio i što se daje iz budžeta nevladinim organizacijama devet milijardi dinara, iako su ta sredstva za milijardu manja nego u budžetu za 2019. godinu.

Kaže da je predviđen deficit u budžetu od 33 miliona evra i da bi uštede mogle da se ostvare i kod gradnje Moravskog koridora od Čačka do Pojata, pošto će njegova gradnja koštati za čak 300 miliona evra više nego što je bila kineska ponuda.

Upozorio je i da će država jednom morati penzionerima da vrati to što im je protivzakonito smanjila penzije i da bi taj iznos manje koštao nego što će koštati kada budu ostvarili svoje pravo pred Evropskom sudom za ljudska prava, pošto će država morati da isplati i sudske troškove i kamate.

Brnabić je rekla da se po pitanju penzija ne slaže sa Šešeljem, jer je prethodna vlast ostavila nerealne i politički naduvane penzije.

Istakla je da su sledeće godine izbori i da budžet, ipak, nije izborni već razvojni, kao i da će penzije od januara biti povećane, koliko je realno, 5,4 odsto.

Premijerka je primetila da je vlada baš zbog izborne godine mogla mnogo više da poveća penzije, ali da nisu hteli da donose populističke odluke.

Kad je reč o ceni Moravskog koridora, Brnabić je odgovorila da je tu možda napravljena greška u startu, pošto je u cenu gradnje auto-puta ušla i cena regulacije Zapadne Morave, kao i izgradnja digitalne infastrukture.

O izdvajanju novca iz budžeta za nevladine organizacije, Brnabićeva je kratko rekla da ta sredstva služe za podršku civilnom sektoru.

Poslanik Saveza vojvođanskih Mađara Zoltan Pek pozdravio je to što se poslednjih tri i po godine više ulaže u AP Vojvodinu, kako u izgradnju putne infrastrukture, tako i u druge kapitalne investicije.

„Od posebnog značaja za SVM je to što će Vlada Srbije nastaviti da investira dva“, kako je naveo Pek, subotička kapitalna projekta, od kojih je jedan pozorište u Subotici.

Ministar finansija Siniša Mali rekao je uoči sednice da je cilj povećanje plata i standarda u što kraćem periodu.

„Povećanje između osam i 15 odsto je na zdravim osnovama. Ne zadužujemo se, novac koji smo zaradili želimo da vratimo građanima. Od prvog januara imaćemo povećanje penzija 5,4 odsto po ‘švajcarskoj formuli’. Ne ugrožavamo makroekonomsku stabilnost, ali želimo da građani osete boljitak“, rekao je Mali.

U odnosu na prošlu godinu, rasprava o budžetu će trajati dvostruko duže.

Očekuje se da će budžet biti usvojen do kraja novembra, u skladu sa budžetskim kalendarom.Izvor:RTS