Rođena je kao dečak, sa 14 godina je napustila školu, sa 24 odlučila da POSTANE ŽENA, a sa 35 je postala PRVA TRANSRODNA MINISTARKA NA SVETU


Odri TangFoto: Yonhap / EPA;

Za nju kažu da je “čudo od deteta”, “genije” i “digitalna revolucionarka”, a čitaoci magazina “Forin polisi” izabrali su je za jednu od 100 najvažnijih mislilaca 2019.

Iako ima kvocijent inteligencije 180, teško da bi Odri Tang na ulici neko primetio, a oni koji je ne poznaju ni u snu ne bi pomislili da je bledunjava žena neuredne duge kose u bezobličnom džemperu ministarka za digitalne transformacije Tajvana.

Rođena je 1981. kao dečak Otkrijus Tang iz braka novinara u Tajpeju, glavnom gradu Tajvana, ali je vrlo rano otkrila da u sebi nosi dva pola. Imala je samo osam godina kad je iz pomoć priručnika potpuno sama naučila da programira, u prvo vreme bez računara, uz pomoć olovke i hartije.

Sa 14 godina napustila je školu, jer se dosađivala na nastavi, a sa vršnjacima nije imala teme za razgovor. Od tog trenutka je učila sa interneta, ono što ju je zanimalo, i pohađala je različite kurseve na Narodnom univerzitetu u Tajpeju. Sa 15 godina je programirala pretraživač za tekstove pesama na mandarinskom jeziku. Bila je to prva od njenih startap kompanija.

Kompanije iz Silicijumske doline u Kaliforniji zapazile su je i pre nego što je postala punoletna.

Sa 24 godine Otrijus shvata da ne želi da bude muškarac i uzima ime Odri. Ipak, ne želi da se podvrgne operaciji promene pola, već samo uklanjanju malja sa brade, a izjašnjava se kao “post-gender”.

Tajvan, studentski protest Foto: DAVID CHANG / EPA;
Tajvan, studentski protest

U trideset trećoj odlučuje da okonča karijeru u Silicijumskoj dolini i penzioniše se. Međutim, to nije dugo trajalo. Kada su studenti 2014. u Tajvanu zauzeli zgradu Parlamenta iz protesta protiv približavanja Kini potpisivanjem kontroverznog trgovinskog sporazuma, Odri je posetila demonstrante, obezbedila im brzi internet i svakodnevno je izveštavala o njihovim akcijama na Tviteru. Policija je posle 24 dana rasturila demonstracije, ali nekoliko dana kasnije sporazum je povučen.

Dve godine kasnije, pre svega zbog protesta, vladajuća konzervativna partija Kuomintang gubi vlast, a kormilo preuzima liberalna Demokratska napredna partija (DPP), kritički nastrojena prema Kini.

Lin ČuanFoto: Wikipedia
Lin Čuan

Tadašnji premijer Lin Čuan pozvao je Odri Tang da preuzme ministarsku funkciju. Njen zadatak je ne samo da razvije novu digitalnu strategiju za Tajvan, doprinese unapređenju privrede i uhvati se u koštac sa sajber napadima i lažnim vestima iz inostranstva, već i da postavi demokratiju Tajvana na nove, digitalne, temelje.

Kina kao nadmoćni sused

U središtu pažnje je opstanak Tajvana. Nadmoćni sused Kina i dalje smatra Tajvan sastavnim delom sopstvene teritorije, potkopavajući težnje Tajvana ka autonomiji. Samo 15 državica u svetu priznaju Tajvan, te je u borbi protiv teritorijalnih pretenzija Kine uglavnom prepušten sam sebi.

Tang je posle kraćeg oklevanja prihvatila premijerovu ponudu, ali je postavila jedan uslov: da ne mora stalno da sedi u kancelariji, što je ovaj prihvatio. Tako je Odri Tang postala ne samo najmlađa ministarka u istoriji Tajvana, već i prva transrodna ministarka u svetu.

Tajvanska predsednica Cai Ing-ven (DPP) osvojila je drugi mandatFoto: Tanjug/AP
Tajvanska predsednica Cai Ing-ven (DPP) osvojila je drugi mandat

Sva vlast potiče od naroda

– Ne primam naređenja i ne dajem naređenja – jedna je od njenih često ponavljanih rečenica. Ističe da ne radi za vladu, već sa vladom. To znači da nije bliska nijednoj partiji, te da u istoj meri sluša birače i sve političare – bilo da su konzervativni, ili liberalni.

Transparentnost je za nju glavna zapovest, jer je samo tako moguće steći poverenje u narodu. Sva vlast potiče od naroda, a Odri Tang to doslovno shvata. Komunikacija posredstvom interneta za nju je temelj širenja demokratije.

– Ovde u Tajvanu svi treba da imaju širokopojasni internet, čak i na najudaljenijim ostrvima. Za nas su to ljudska prava – kaže Tang.

Sastavni deo takvog pristupa je i platforma na kojoj građani mogu da iznesu određenu ideju u formi peticije. Ukoliko se za taj predlog izjasni više od 5.000 ljudi, o njemu se raspravlja u parlamentu. Na drugom sajtu se iznose planirane odluke u parlamentu na raspravu. Kada je 2015. trebalo da budu uvedene Uber taksi usluge, nekoliko hiljada ljudi uključilo se u raspravu “za” ili “protiv” na internetu. Kritički stavovi su prevagnuli, pa Uber danas postoji u znatno skromnijem obimu, uz poštovanje striktnih pravila.

Borba protiv hakera

Na takvim platformima se, naravno, prikupljaju i podaci, ali Tang ističe da “pravimo razliku između privatnih i javnih podataka”.

Privatni su zaštićeni, a javni koriste na dobrobit svih. Radi bezbednosti u parlamentu, uvela je alatku “Sandstorm”, koja štiti od eventualnih hakera iz Kine.

Svake srede od deset ujutru do deset uveče Tang sedi u Laboratoriji za društvene inovacije u centru Tajpeja. U nekadašnjem bunkeru tajvanske avijacije, razgovara s ljudima koji su preko interneta zakazali termin. Za svakog izdvaja dvadeset minuta. Utorkom putuje po zemlji kako bi se na licu mesta uverlia šta još može da se poboljša.

– Živim za svoj posao i demokratiju. To mi je najveća radost – kaže Tang.

Izvor:Blic