RTS :: Antić u Bakuu: Ključna interkonekcija sa Bugarskom


Šesti ministarski sastanak otvorio je predsednik Republike Azerbejdžan Ilham Alijev, saopštilo je Ministarstvo energetike.

Antić je naglasio da Srbija intenzivno radi na interkonekcijama sa susednim državama, koje će omogućiti snabdevanje gasom iz novih izvora.

U tom smislu ključna je interkonekcija sa Bugarskom kroz izgradnju gasovoda Niš–Dimitrovgrad–Sofija, koji je podržala Evropska unija i za koji je obezbeđen grant u iznosu od 49,6 miliona evra.

„Interkonekcija Bugarska-Srbija (IBS), čiji se završetak gradnje očekuje najkasnije početkom 2022.godine, zajedno sa interkonekcijom Grčka-Bugarska (IGB), Srbiju povezuje sa Južnim gasnim koridorom i otvara mogućnosti da se u budućnosti snabdeva i gasom iz Kaspijskog basena, preko gasovoda TANAP i TAP, kao i LNG terminala u regionu“, naglasio je Antić.

Ministar je podsetio i da je Srbija izgradila linijsku deonicu Magistralnog gasovoda od granice sa Bugarskom do granice sa Mađarskom u dužini od 403 kilometra, koji predstavlja nastavak gasovoda „Turski tok“.

Najavio je da će Srbija tokom ove godine izgraditi i prateću infrastrukturu, uključujući i kompresorske stanice.

„To predstavlja novu rutu snabdevanja, pre svega ruskim gasom, i na taj način povećavamo energetsku bezbednost Srbije. Diversifikacija izvora je za Srbiju značajno pitanje, te ostajemo otvoreni za razvoj različitih projekata“, zaključio je Antić. 

Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev rekao je da je Savetodavno veće značajno doprinelo jačanju napora i realizaciji projekta Južnog gasnog koridora, istakao važnost pokretanja TANAP-a, jednog od glavnih segmenata projekta, i dodao da se projekat TAP privodi kraju.

Azerbejdžan je svake godine domaćin Ministarskog sastanka u okviru Savetodavnog veća za Južni gasni koridor, ukupne dužine od oko 3.500 kilometra.Izvor:RTS