RTS :: Apoteka Beograd na prodaju


Menjačnica, kladionica, pa apoteka. Uočavamo u mnogim delovima grada. I ljudi kažu, otvraju se menjačnice i apoteke, jer valjda volimo lakšu zaradu, a i bolešljiva smo nacija.

Za Apoteke Beograd to se ne bi moglo reći. Ostale su na istom mestu.

„Uvek smo ostavljali apoteke da bude na teritoriji koja je potrebna našim građanima“, kaže Jasminka Bjeletić, direktorka Apotekarske ustanove „Beograd“.

Uvek je bilo teško obezbediti radnike za udaljene ili stalno dežurne apoteke, jer zakon traži tačan broj apotekara i tehničara u smeni. Mogu povremeno primiti nekog na neodređeno, ali zbog odlaska kolega u penziju, odavno traže da za stalno zaposle makar 70 ljudi.

U eri elektronskog zakazivanja pregleda, pisanja recepata i dostupnosti informacija o lekovima, pomalo se gubi uloga apotekara. Ranije su samo oni znali da prepoznaju rukopis lekara, da nam objasne sve dobro i loše. Sada su trgovci, rekli bi mnogi, što zbog ogromnog znanja, nije dobro za struku.

„Uvek se insitira na tome da se pacijent pogleda da e da do znanja da treba malo da sačeka“, dodaje Jasminka Bjeletić.

Preživeli najteže dane 

Ipak, radije ćemo otići u državnu apoteku i zbog toga što možemo naručiti kremu, čaj, vitamin i lek i to će nam spraviti.

„Imamo oko 40 laboratorija koje su osposobljene da izrađuju magistralne lekove koji predstavljaju lek specifičan za nekog pacijenta i izrađuju se samo za tog pacijenta“, napominje direktorka Apotekarske ustanove „Beograd“.

I zaista je magacin koji snabdeva apoteke Vračar pun takvih proizvoda ili lekova napravljenih po odobrenom spisku ili po receptu koji nam propiše lekar. I to donosi zaradu.

Ali ova velika ustanova preživela je dane kada je apoteku mogao da otvori svako. Dobro se snašla i u javnim nabavkama, a i sada kada kupuje od veledrogerija.

U Beogradu preživljavaju i žestoku konkurenciju stranaca, koji mogu direktno da uvoze lekove. I dok su male apoteke zbog takvih nabavki propale, sagovornik kaže da pokrivaju sve troškove i za robu i za komunalije i za solidne plate.

I najavljena prodaja ove ustanove, bar od nekih gradskih čelnika mora biti jako argumentovana, oprezna i precizna.

Da li će veoma ozbiljno tržište ostati bez državne konkurencije i kome prodati veledrogeriji ili bilo kom privatniku, koji može nastaviti proizvodnju, ali i posle dve-tri godine umesto apoteke, na dobrom mestu otvoriti kafanu, banku.

I kuda će apotekari, kad rade to što su učili i znaju? Pa, mogli bi u privatne apoteke, bar za sada jedva čekaju da iz njih dođu u državne. Dobro se čuva i razvija.Izvor:RTS