RTS :: Evropski parlament usvojio sporazum o Bregzitu: Zbogom ili samo doviđenja


Četrdeset sedam godina članstva Velike Britanije u Evropskoj uniji privode se kraju. Poslednji put jedan britanski ministar učestvovao je u radu Unije.

Sedamdeset tri poslanika iz Velike Britanije ove nedelje napuštaju svoja mesta. Za neke od njih to je trenutak za slavlje, za druge – početak borbe za povratak Britanije u EU.

„Kao član Bregzit stranke, presrećan sam. Pre četiri decenije ušli smo u Evropsku uniju, ali se ona potpuno izmenila, izgubili smo suverenitet i nezavisnost“, rekao je Nejtan Gil poslanik Bregzit partije.

Sebastijan Dense, poslanik Laburističke partije naveo je da je jedini način da Velika Britanija ima uticaj u svetu jeste da radi zajedno sa susedima.

„Evropska unija je najbolji format za to. Ne znam koliko će to trajati, ali boriću se za nas povratak u Uniju“, istakao je Dense.

Tri i po godine nakon održavanja referenduma i dugog perioda neizvesnosti, danas u Evropskom parlamentu poslednji korak u proceduri Bregzita. Nakon ratifikacije u parlamentu, nema više prepreka da Velika Britanija u petak u ponoć napusti EU.

U povremeno emotivnoj debati, većina poslanika poručila je da vrata EU ostaju ovorena za Ujedinjeno kraljevstvo.

„Ovo glasanje ne znači zbogom, već samo doviđenja“, poručio je Gi Verhovštat, izvestilac Evropskog parlamenta za Bregzit.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen upozorila je da predstoje komplikovani pregovori o budućim odnosima u kojima će London morati da se drži pravila Evropske unije ako želi pristup evropskom tržištu.

Lider Bregzit stanke Najdžel Faradž napustio je sednicu, poručujući da želi Bregzit i u drugim zemljama Evrope.Izvor:RTS