RTS :: Manji prihodi Beograda, manji i rashodi


Budžet Beograda je tokom vanrednog stanja smanjen, a na sednici skupštine to će biti potvrđeno.

„Smanjili smo budžet za 17,5 odsto jer su smanjeni i prihodi. U okviru paketa pomoći omogućeno je da porezi na zarade budu plaćani u naredne dve godine. Grad Beograd ima 66 odsto od tih poreza, a neke lokalne samouprave i više“, navodi Vesić.

Štedi se na javnim nabavkama koje su za 20 odsto smanjene. Kontrolišemo koje se javne nabavke raspisuju, a smanjuju se sve one nisu važne za funkcionisanje sistema, kaže Vesić.

Ističe da neće biti smanjena socijalna davanja i plate zaposlenih, a i izdavanja za kulturu ostaju na istom nivou.

„I tokom vanrednog stanja isplaćivane su pune plate zaposlenimo i po 90.000 za tri meseca za samostalne umetnike koji nisu zaposleni u gradu. Odgovorni smo domaćini, manji prihodi – manji su i rashodi“, rekao je Vesić ističući da grad neće uzimati kredite koje nude međunarodne institucije jer to nije neophodno.

Vesić je najavio je da će za dva dana, 23. maja, u štampanim medijima biti objavljen izveštaj Grada Beograda o radu u vanrednom stanju. Kako je ocenio, cilj ovog izveštaja jeste da se građani upoznaju sa time kako je trošen novac poreskih obveznika da bi se zaštitilo zdravlje Beograđana.Izvor:RTS