Sajber-oko radi kao ljudsko: Naunici pomeraju granice mogunosti


Naunici ve godinama rade na stvaranju to boljeg vetakog oka, ali teko je napraviti neto to bi liilo na pravi ljudski organ.


Izvor: B92

Foto: Depositphotos, ra2studio

Foto: Depositphotos, ra2studio

Meutim, istraivai sa Univerziteta nauke i tehnologije u Hong Kongu stvorili su novu verziju sajber-oka, ija funkcija i struktura imaju mnogo toga zajednikog sa ljudskim parnjakom.

Vetaka mrenjaa napravljena je od aluminijum-oksida ispunjenog gusto isprepletanim nanoicama. One su osetljive na svetlost i prave se od jedinjenja koje se naziva perovskit, a koje se obino koristi u solarnim elijama.

Rade kao nervne elije u ljudskom oku, prenosei elektrine signale kada ih aktivira svetlost. Ovo sajber-oko ima prenik od 2 cm, a praznina u centru popunjena je provodnom tenou, pie New Scientist.

Naunici su ve testirali da li sajber-oko prepoznaje ono to mu je prikazano. Povezali su oko sa raunarom, koji je prepoznao slova I, E i Y. Kako kau, u teoriji bi se isto desilo i kada bi ga povezali sa ljudskim optikim nervom.

Foto: Depositphotos, VadimVasenin

Foto: Depositphotos, VadimVasenin

Mogunosti sajber-oka su, donekle, sline ljudskom. Vidi skoro isti svetlosni spektar, a vreme reakcije je bre.

Meutim, iako radi kao ljudsko, sasvim sigurno e proi jo dosta vremena pre nego to vetako oko poput ovog bude moglo da se koristi za vraanje vida kod ljudi. Njegovi nedostaci su u tome to ima manji ugao vidljivosti od pravog oka, a rezolucija je mnogo manja nego, na primer, u mobilnim telefonima.

Takoe, naunici veruju da bi jednog dana mogli sajber-oko da napajaju sunevom svetlou – moda vam nee trebati poseban izvor napajanja, bar dok napolju ne padne mrak, prenosi Engadget.

Uprkos svemu, ovo bi moglo da nagovesti uzbudljivu prekretnicu u tehnologiji, mada ve pomera granice mogunosti vetakih oiju. Uz dovoljno preciznosti i pravilan razvoj, ovo bi moglo dovesti do implanta koji obnavljaju vid.

Izvor:B92