Skup biznismena u Beogradu – novac trenutno nije skup


Ako bi se jednom rečju odgovorilo kako najveći regionalni proizvođači hrane vide budućnost rekli bi – prilagođavanje, jasnija pravila igre, inovacije, veća mobilnost radne snage bez straha od migracija radnika i naravno dobri stručnjaci.

A potrošnja učestvuje sa 60 odsto bruto svetskog domaćeg proizvoda. Zato bankari rado investiraju u agrar, odnosno svaki 10. evro kredita EBRD-a ide u proizvodnju hrane.

„Mi smo od otvaranja kancelarije u Srbiji u sektor agrobiznisa investirali preko 700 miliona evra u više projekata, što domaćih, regionalnih i stranih kompanija. Ceo sektor Jugoistočne Evrope mi radimo oko 150 miliona evra investicija svake godine. Trenutni portfolio od 90-tih je oko tri milijarde evra“, rekao je Miljan Ždrale, direktor agrosektora EBRD-a.

Andrej Jovanović iz „Mojih brendova“ smatra da glavni problem nije u odlivu radnika iz zemalja bivše SFRJ i smatra da će se ljudi polako vraćati. Veći problem su negativne kamate koje će se jednog dana ponovo pretvoriti u skup novac.

„Mislim da je važno razgovarati. Prošla su vremena da bi morali biti ukopani u rovove. Mislim da je danas svaki dijalog potencijalna tačka neke nove saradnje“, rekao je Emil Tedeski iz „Atlantik grupe“.

A o budućnosti razmišlja i MK grupa koju je predstavljao Aleksandar Kostić, sin jednog od najvećih biznismena u regionu Miodraga Kostića. On smatra da je najveći izazov proširenje biznisa i prilagođavanje jer će za pet godina tu vladati pet globalnih kompanija, a na našem tržištu se prodaje oko 200.000 tona šećera godišnje.Izvor:RTS