Srbija ima novca za ulaganje u digitalizaciju


Govoreći na panelu „Digitalizacija Srbije – najbitnije prepreke na putu“ na Kopaoniku, Siniša Mali je rekao da Srbija o ulaganju u digitalizaciju nije mogla da razmišlja 2011. ili 2012. godine zbog problema sa javnim finansijama.

„Tada nismo imali novca za plate i penizje, ali danas su se stvari promenile“, rekao je Mali i dodao da je premijerka Srbije Ana Brnabić bila jedan od najvećih zagovaravača ulaganja u digitalizaciju, kao da je i danas tome pođednako posvećena.

Ističe da Srbija ima novca za ulaganje u digitalizaciju, ističući da Kancelarcija za IT ove godine ima 50 odsto više sredstava nego prošle, a zahvaljujući uštedi države od 15 miliona evra.

Mali smatra da bi i privrednici trebalo da shvate i private prednosti digitalizacije, a na državi je da što je više moguće digitalizuje sistem kako bi privrednicima olakšala poslovanje.

„Komunikacija države i privrede o uvođenju digitalizacije je dvosmerna ulica, privrednici bi trebalo da daju inicijative kako država može da im pomogne, jer je država ta koja ima novca za ulaganje u infrastrukturu za proceš digitalizacije. U Srbiji mislim da postoji ta sinergija države i privrede“, rekao je Mali.Izvor:RTS