Student novinarstva prvi javio udarnu vest o Trampu i Ukrajini


Dvadesetogodišnji student sa Državnog univerziteta Arizone (Arisona State University) prvi je javio vest da je ostavku podneo ključni zvaničnik Stejt departmenta, uključen u razgovore izmedju predsednika SAD Donalda Trampa i ukrajinske vlade, prenosi Njujork tajms.

Sporni sardžaj julskog telefonskog razgovora Trampa i Volodimira Zelenskog, predsednika Ukrajine, pokrenuo je politički proces i parlamentarnu istragu na čijem kraju može biti i smenjivanje Trampa.

Endrju Hauard, urednik u studentskom listu „State pres“ (The state Press) javio je u petak da je Kurt D. Volker podneo ostavku na mesto specijalnog izaslanika Stejt departmenta za Ukrajinu.

Volker je takodje izvršni direktor Instituta Mekkejn, instituta u Vašingtonu kojim upravlja Univerzitet Arizona stejt.

Kada su novinari studentskog lista otkrili tu vezu, počeli su da razmatraju Volkera i do petka uveče s neimenovanim zvaničnikom tog Univerziteta potvrdili Volkerovu ostavku.

Hauard je rekao da je samo radio svoj posao i da nije imao drugačiji pristup toj priči nego bilo kojoj drugoj. On kaže da svi tragaju za nekim trenutkom otkrovenja koga, kako kaže, nije bilo.

Mladi student novinarstva rekao je da je znao za Volkerove veze sa Mekkejn institutom i odlučio da vidi da li može da dodje do nekih informacija preko Volkerovog rada sa univerzitetom. Rekao je da je razgovarao sa glavnim urednikom studentskog Stejt presa i rekao da treba da to istraže jer bi bilo dobro da se lokalizuje velika priča.

Hauard je do petka uveče potvrdio sa neimenovanim zvaničnikom univerziteta da je Volker podneo ostavku i onda je razradio priču sa glavnim urednikom i još jednim urednikom.

„Dosta smo radili, hteli smo da budemo sigurni da su činjenice tačne“, rekao je on. Kada je priča objavljena oko 18.15 Hauard je radio u redakciji lista Arizona ripablik gde stažira. On kaže da im se izvinio što nije vest podelio sa njima i da su oni bili vrlo fini oko toga, da su se čak i smejali.

Rekao je da niko od njih u studentskom listu nije mislio da će ta vest biti tako udarna. Kako je rekao njihov studentski list obično se takmiči sa medijskim kućama u Arizoni a sad je ispalo da se takmiče sa svetom.

„Nikad nisam mislio da moramo da pobedimo Tajms i AP i Vašington post“, rekao je on.

List Stejt pres dobio je pohvale istaknutih vašingtonskih novinara preko Tvitera za ovu vest.

Izvor:Beta