Sumorne brojke: Dve treine privatnih smetaja u Hrvatskoj jo uvek bez noenja


Foto: depositphotos/ racorn

Foto: depositphotos/ racorn

O tome kako tee ovogodinja sezona, bolje od ostvarenih rezultata moda ipak govore sve praznine u turistikom prometu. Prema podacima iz eVisitora, proizlazi kako od poetka godine do jueranjeg radnog dana ak 67 posto privatnih iznajmljivaa u Hrvatskoj u svojim smetajnim objektima nije zabeleilo nijedno noenje.

Tanije, od ukupno 107.633 iznajmljivaa u Hrvatskoj, barem jedno noenje zabeilo je njih 35.958 to je udeo od 33,4 odsto, a ostatak u prvih pet meseci i 24 dana u svojim jedinicama nije ugostio nijednog jedinog gosta.

Dodatno, njih 3.815 imalo je promet manji od sedam noenja, to svedoi kako e ova godina, a sasvim sigurno i one koje dolaze, biti pravi izazov za hrvatski turizam.

Prema podacima iz eVisitora, s jueranjim danom turistiki promet belei se u 622 od ukupno 1171 hotela, to ini tek neto malo vie od 50 odsto kapaciteta. Budui da znamo da u Hrvatskoj u ovom trenutku boravi ukupno 240 hiljada gostiju, jasno je kako je i dalje re o igri malih brojeva.

Ni u hostelima nije bolja situacija – od njih 355, promet su jue ubeleila samo 78 objekta.

Prema najavama hrvatskog ministra turizma Garija Kapelija, situacija bi trebalo da se pobolja nakon 4. jula kad se prema Hrvatskoj otvara 80-ak avio-linija i koridora, uglavnom iz evropskih zemalja prema Splitu i Dubrovniku, ali koliko putnika treba oekivati, za sada nije poznato.

Kako saznaje hrvatski „Jutarnji list“ iz turistikih krugova, Britanci e vazdune mostove uspostaviti i prema Hrvatskoj, ali ne oekuju se znaajnije promene, posebno s obzirom na to da Britanci od izbijanja pandemije najvie otkazuju rezervacije u Hrvatskoj i Italiji.

Izvor:B92