Svetskim morima e uskoro ploviti poseban jedrenjak


Ilustracija/Foto:depositphotos/ Iurii

Ilustracija/Foto:depositphotos/ Iurii

Naizgled stari jedrenjak zapravo je luksuzan brod, koji e ui u Ginisovu knjigu rekorda.

Ovaj brod ima duinu od ak 162 metra, irinu 18,5 metara, nosivost 2.000 tona i ima pet paluba. Na jedrenjaku e biti 450 ljudi, od kojih 300 putnika koji e biti smeteni u 150 luksuznih kabina, a u preostale 74 kabine bie 150 lanova posade.

.

Iako rustinog izgleda, opremljen je najmodernijom opremom. A poseduje i velike salone, pa ak i biblioteku. Na jedrenjaku je ugraena najmodernija navigacijska i komunikacijska oprema, svaka kabina ima internet, telefon, televiziju, muziku i ostala sredstva zabave, a svaki “oak“ broda je pokriven Wi-Fi signalom.

„Flying Clipper“ je prvi jedrenjak na svetu sa ugraenim najviim „Safe return to port“ (bezbedan povratak u luku ) sigurnosnim standardima, pa ispunjava sve zahteve amerike obalne strae, kao i Slube za javno zdravstvo SAD-a.

Na otvorenim palubama se nalaze tri bara i tri bazena, od kojih je jedan namenjen za ronjenje. “Flying Clipper“ je predvien za jedrenje, a bez stajanja moe da plovi i do 400 sati.

Jedrenjak je napravljen u Brodosplitu, a planirano je da plovi svim morima sveta, ukljuujui i vode Arktika i Antlantika, pa je izgraen i za klasu leda, pie “Pun Kufer“

Izvor:B92