Tehnologija i sudstvo: Osuen na smrt preko Zoom poziva


Izricanje kazni preko Skype-a ili FaceTime nije nova pojava. To je rezultat dugogodinjih priprema sudija koji veruju da mogu utedeti vreme i novac prilagoavanjem sudova novoj tehnologiji, izbegavajući da prevoze optuene u sudnice. Niz izvetaja sudija otvorio je put glavnim elementima suenja koji se nazivaju sistemima „ivih veza“ (live link). Sa pandemijom i merama socijalnog distanciranja je ovaj nain izricanja kazne postao prilino izraen.


Izvor: B92

Ilustracija, Foto: Getty Images, Pool / Pool

Ilustracija, Foto: Getty Images, Pool / Pool

Iako se smatra da je ovaj nain izricanja kazni finansijski isplativiji, a sada, u vreme pandemije, ak i neophodan, ova odluka suda je okirala svetsku javnost.

Punitan Genasan iz Singapura, osuen je na smrt preko poziva realizovanog na platformi Zoom, zbog trgovine drogom preko posrednika jo 2011. godine.

Koliina heroina kojom je on, navodno, trgovao, iznosi 28, 5 grama, a Genasan se na sudu izjasnio da nije kriv za delo koje mu se stavlja na teret, poriui da poznaje posrednike koji su obuhvaeni sluajem.

Organizacije za ljudska prava su se pobunile, navodei da se u presudama o smrtnoj kazni neretko grei, i da je zabrinjavajue to je sud hteo da ubrza proces i donese presudu preko Zoom platforme, navodi „The Guardian“.

Ovo dalje otvara pitanje da li treba implementirati novije tehnologije u sudski sistem.

Predstavnici iz Zoom-a su kontaktirani povodom ovog sluaja, navodi „The Guardian“, ali se za sada nisu odazvali pozivu da prokomentariu sluaj.

Izvor:B92