TRIMEROM PROTIV VLADIKE Albanac ometao bogosluženje u hramu Svetog Nikole u Novom Brdu (VIDEO)


Bogosluženje umirovljenog episkopa zahumsko-hercegovačkog Atanasija u Novom Brdu danas je trimerom ometao jedan Albanac.

RTV KiM je objavio snimak na kojem se vidi Albanac koji je uključio trimer da se ne bi čulo pojanje vladike Atanasija i igumana Svetih Arhangela arhimandrit Mihail u hramu Svetog Nikole u Novom Brdu, nekadašnjem sedištu novobrdskih mitropolita.

„Nakon toga je iguman Mihailo hodao pored njega i mašine koja je radila. Na kraju je odustao, isključio kosilicu i podigao dva prsta koji kod Albanaca predstavljaju znak pobede“, navodi RTV KiM.

Služba je nastavljena, a vladika Atanasije samo je kratko rekao: „Živo je vaskrslo Kosovo!“

U pratnji episkopa bila je i igumanija Irina iz manastira Svetog Dimitrija kod Sušice i paroh novobrdski otac Stevo Mitrić, a nešto kasnije ovde je došao i istoričar Dejan Ristić.

Srednjovjekovno episkopsko sedište u Novom Brdu je tokom protekle godine bilo izloženo pokušajima vlasti da ga prikažu kao katolički hram.

Nemačka ambasada iz Prištine je finansirala restauraciju, a bivši premijer samoproglašenog Kosova Ramuš Haradinaj bio je na svečanosti organizovanoj povodom završetka restauracije.

Novo BrdoFoto: Promo
Novo Brdo

Nekoliko meseci kasnije dva katolička biskupa Đerđ Doda i Zef Gaši služili su misu u ovom pravoslavnom hramu.

U oktobru prošle godine u Crkvi Svetog Nikole spot je snimala albanska pevačica Albana Azizi.

Izvor:Blic