„udo tehnike“ Istone Nemake i simbol jedinstva


Foto:gettyimages/ Sean Gallup

Foto:gettyimages/ Sean Gallup

Prvih dana je sluio stanovnicima Berlina kao sredsvo za provokaciju, onda je predstavljao jedinstvo Nemake, a ovih dana slavi 50. roendan.

Ovaj prepoznatljivi TV toranj ve 50 godina stoji na trgu Aleksanderplac, a i danas je najvia graevina u Nemakoj. Toranj je nekada nosio naziv “Tele kafe“, a danas se moderno zove “Sfera“(Sphere). Na otvaranju je sluena supa od kornjae, francuska kafa i sovjetska votka, prava gastronomska poslastica Istone Nemake.

Ipak, glavni razlog dolaenja na otvaranje 1969. godine bilo je to „udo tehnike“ usred Berlina. TV toranj je pruao prelep pogled na grad sa visine od 207 metara, a to ini i danas. Jedna od retkih razlika danas je ta to posetioci restorana, koji se nalazi na vrhu, mogu da se „voze“ vie krugova, a za jedan je potrebno sat vremena.

Foto: B92/ Ivana Kova

Foto: B92/ Ivana Kovaevi

tafan Fogel, ef odeljenja za prijem gostiju, oduevljeno pria kako se nekad odatle pruao pogled prema Zapadnom Berlinu. On lino nije u tome mogao da uiva jer ima samo 31 godinu, ali mu je, kae, ast to radi na ovakvom istorijskom mestu.

Danas je potrebna mata da bi se prepoznala nekadanja trasa Berlinskog zida.

„Sve donedavno mogla je da se vidi praznina, ali sada je sve popunjeno novim graevinama“, kae dananja efica restorana Sibile Janke. Ona meutim ima neke druge probleme: restoran u staklenoj kugli je neto poput restorana na brodu: premalo mesta, svuvie gladnih usta. Zato hrana za goste koji sede na 40 fiksiranih stolova dolazi liftom sa niih spratova.

Foto:B92

Foto:B92

Od otvaranja pre 50 godina kroz restoran je prolo vie od 60 miliona gostiju, pie “ Deutsche welle“.

Prvo je planirano da se toranj napravi na junom delu Istonog Berlina, ali je ubrzo promenjen plan, jer su shvatili da bi toranj mogao da smeta oblinjem aerodromu. Tada je odlueno da bude postavljen u blizini Aleksanderplaca.

Berlin, a pogotovo njegov istoni deo, neto vie od 20 godina nakon zavretka Drugog svetskog rata jo uvek je bio polurazruen i graevinskog prostora je bilo svuda. Moderni toranj dobro se uklapao i u novo, socijalistiko ureenje Aleksanderplaca. U isto vreme je otvoren i poznati Astronomski sat koji i danas privlai turiste.

Foto:B92

Foto:B92

Materijal za 307 metara visok toranj, nabavljen je sa zapada, pa je zato potroeno etri puta vie novca nego to je planirano.

Ubrzo su se pojavili problemi u vezi sa tornjem. Odsjaj na staklenoj kugli – pojavio se motiv krsta, koji nije mogao da se ukloni ni nakon zastakljivanja. Zbog glasina o “osveti pape“, bilo je planirano ak i da se prefarba kugla.

Izvor:B92