Veliki odziv na izborima u Iranu, glasanje produženo za dva sata


Oko 58 miliona ljudi sa pravom glasa u Iranu, gde se bira 290 poslanika, uglavnom među konzervativnim kandidatima, lojalnim verskom lideru ajatolahu Aliju Hamneiju. Najviše zakonodavno telo Savet čuvara je od 16.000 prijavljenih za kandidate – diskvalifikovao devet hiljada, uglavnom reformista i zastupnika umerene politike.

Izbori su test podrške za vlasti u Teheranu, jer dolaze usred nezadovoljstva zbog siromaštva, korupcije i američkih sankcija, koje su uticale na mogućnost Teherana da prodaje naftu – što je iransku privredu gurnulo u recesiju. To je izazvalo proteste građana, u čijem je suzbijanju bilo i poginulih.

Građani očekuju više radnih mesta za mlade, niže cene stanovanja, jaču privredu i približavanje vlasti narodu.

Iransko rukovodstvo i državni mediji pozvali su birače da izađu na glasanje.

„Kakva god da je volja naroda, novi parlament biće aktivniji i rešavaće probleme iranskog naroda. Nadam se da će građani stvoriti novi ep, koji će razočarati naše neprijatelje“, kaže presednik Irana Hasan Rohani.

S obzirom na dominaciju trvdolinijaša među kandidatima, ne očekuje se da će ishod izbora uticati na loše odnose Irana i Sjedinjenih Država. Za ajatolaha Hamneija, velika izlaznost je znak Vašingtonu da Iran nije poklekao pred sankcijama i ubistvom generala Kasema Solejmanija.

„Glasanje je verska dužnost birača. Svako kome je stalo do nacionalnih interesa Irana, trebalo bi da učestvuje na izborima“, poručuje ajatolah Ali Hamnei.

Zbog toga što je uglavnom reformskim i umerenim kandidatima zabranjeno učešće na izborima, Amerika je članovima iranskom Saveta čuvara i Odbora za nadzor izbora uvela sankcije.Izvor:RTS