Vesić: Ove godine biće završen Hram Svetog Save


Vesić: Ove godine biće završen Hram Svetog Save

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je da će ove godine biti završen Hram Svetog Save, „85 godina od početka gradnje i 179 godina od kako je dubrovački Srbin Matija Ban predložio da se on izgradi“, i počeće uredjenje platoa ispred Hrama.

Vesić je na televiziji „Pink“ najavio da će „na platou biti zasadjeno 150 novih stabala, biće postavljena parterna fontana, i konačno će biti uredjeno sedište Svetog sinoda Srpske Pravoslavne Crkve (SPC), u kojem će stolovati patrijarh, kao što je i bilo predvidjeno još 30-tih godina prošlog veka“.

Vesić je ukazao da Hram Svetog Save, Kalemegdan i Skadarlija tri su najposećenija mesta u Beogradu, te da treba da budu sredjeni.

Takodje je podsetio da je počela i rekonstrukcija Savskog trga i da radovi napreduju po planu.

„Saobraćaj će ići po obodima, dobijamo novu pešačku zonu, rekonstrukcija fasade i krova nekadašnje glavne železničke stanice već je završena, na predlog predsednika Aleksandra Vučića podiže se monumentalni spomenik Stefanu Nemanji i biće zasadjeno 300 stabala. Tu će se ukrštati dve linije metroa i to će postati novi centralni trg u gradu, a Beograd će time dobiti više gradskih centara što je odlika svih velikih gradova“, rekao je Vesić.

Vesić je rekao da je Beograd prošle godine posetilo više od milion stranih turista, da se grad uredjuje deo po deo i da Beogradjani dobijaju grad kakav zaslužuju.

On je istakao da je Karadjordjeva ulica primer šta znači menjati život u jednom delu grada, jer je bila puna buke i čadji i nije ličila na gradsku ulicu, a sada su uredjene fasade, trotoari, zabranjen je kamionski saobraćaj.

Vesić je najavio da će uredjenje priobalja od Beton hale do Brankovog mosta, biti završeno do 1. septembra i da će na tom delu biti postavljen spomenik Dijani Budisavljević.

Izvor:Beta