Za ove stvari iz drevnih vremena uopšte nema objašnjenja…


Foto:gettyimages/  Chris McGrath

Foto:gettyimages/ Chris McGrath

Čovek stvara milenijumima unazad, nešto su naučnici uspeli da objasne, ali još uvek postoje ostaci drevnih vremena koji su neobjašnjivi.

Nekada je grmljavina značila bes bogova, pa se mnogo kasnije došlo do saznanja da je to tek pražnjenje elektricicteta.

Ipak, neke stvari nisu objašnjene ni dan-danas. Nije reč o nekakvim čudesnim ozdravljenjima, već o “neobično običnim“ stvarima pronađenim na našoj planeti. O nekim “čudima“ je otkriven samo deo priče, dok se o drugim ne zna apsolutno ništa.

Vrata Sunca, Bolivija

Za Stounhendž većina ljudi zna jer se nalazi u Engleskoj, pa nam je to relativno blizu. Za Vrata Sunca mnogi nisu čuli jer se nalazi na drugom kraju sveta. Ona nikad nisu objašnjena, a neki tumače kako su dokaz da upravo iz Bolivije potiču prvi stanovnici Zemlje. To ne možemo da znamo, ali stručnjaci kažu da sadrže astrološku i astronomsku vrednost.

Lansi Medouz, Kanada

Ostaci ovog mesta datiraju iz 1000. godine, a tu su živeli Vikinzi. Smatra se kako ga je osnovao slavni Leif Erikson, a otkriveno je 1960. Osamnaest godina posle UNESCO ga je uvrstio na Listu svetske baštine, a i Kanađani se itekako ponose njime.

Gobekli Tepe, Turska

U Turskoj se nalazi mnogo toga što je arheolozima pomoglo u objašnjenjima istorije. Tako je Hajnrih Šliman upravo na području Turske otkrio legendarnu Troju, a američki i turski arheolozi ovde su našli Gobekli Tepe, ostatke hrama na planini. Pretpostavlja se da je hram izgrađen u doba neolita, a može poslužiti i kao dokaz koliko je važnu ulogu religija igrala i u tadašnjem vremenu.

Vojničev rukopis (manuskript)

Knjiga obavijena velom tajne napisana je pre više od pet stotina godina, a imeje dobila po američkom trgovcu knjigama Vilfridu Voniču koji ju je pronašao početkom 20.veka. Napisana je nepoznatim jezikom, koji je ostao misterija. Pre nekoliko godina su dva istraživačka tima objavila kako je misterija rešena, ali je problem nastao kad se pokazalo da su izneli potpuno drukačije zaključke.

Kamene kugle, Kostarika

Nalaze se u dolini Dikuis, a sve su savršeno okrugle. Ima raznih veličina, od vrlo malih, pa do dva metra i teških više od 15 tona. Smatra se da ih je izradila drevna Dikuis civilizacija, a uz njih se vezuju i brojni mitovi. Jedni tvrde kako su došle s Atlantide, a drugi, pomalo očekivano, da su ih doneli vanzemaljci. Najverojatnije je, ipak, da ih je izradila spomenuta civilizacija, a naučnici i dan-danas nisu našli odgovor na koji način.

Mohendžo Daro, Pakistan

Istorijski grad na području današnjeg Pakistana, najveći očuvani grad iz bronzanog doba. Jedan je od najvećih naselja tog vremena, jer se veruje kako Mohendžo Daro bio dom za više od 40 hiljada stanovnika. Neverovatno zvuči i činjenica kako je grad imao napravljen sistem kanalizacije, kao i rešen odvod za vodu i druge slične stvari, s obzirom na činjenicu da je nastao između 2600. i 1800. godina pre nove ere.

Saksajvaman, Peru

Pravilno naslagane stene i kamene gromade nalaze se u Peruu i toliko se dobro naslanjaju jedna na drugu bez ikakvog vezivnog materijala, da između njih nema ni milimetar prostora.

Izvor:B92