Zaštitni znak Severne Makedonije: Krasili su kraljicu Elizabetu i princezu Dajanu


Foto: depositphotos/ silverjohn

Foto: depositphotos/ silverjohn

Ohridsko jezero jedno je od najstarijih i najdubljih jezera u Evropi. Pored stotina endemskih vrsta biljaka i životinja, jezero krije i jedno od najpoznatijih blaga ove regije, a to je ohridski biser.

Smaragdnozelena voda Ohridskog jezera, koja se nalazi na granici između Severne Makedonije i Albanije, dom je za 212 poznatih vrsta endemskih biljaka i životinja. Jedna od njih, riba plašica, važna je za pravljenje bisera, piše BBC, zbog čega je Ohrid na listi Uneskve svetske baštine.

Gotovo stotinu godina postoje samo dve porodice koje znaju kako se proizvodi ohridski biser, a to su porodice Filev i Talev.

Za razliku od običnih bisera, ohridski biseri prave se od ljuska školjki, koje se sk upljaju i uz dodavanje najmanje osam slojeva tajne emulzije, oblikuju u loptice sa posebanim sjajem.

Foto: EPA-EFE/ GEORGI LICOVSKI

Foto: EPA-EFE/ GEORGI LICOVSKI

Svaki sloj mora da se osuši pre nanošenja sledećeg, što može da traje između 45 minuta i sat vremena. Glavni sastojak ove emulzije je ljuska ribe plašice, koja se često naziva i ohridskom pastrmkom. Međutim, ostali sastojci emulzije su tajna koja se čuva generacijama.

Istorija ohridskih bisera datira još iz 1920. godine kada je, kažu, ruski migrant pokazao tehniku pravljenja bisera članovima dve porodice porodice. Od tada su Filev i Talev prenosile tajnu svojim potomcima usmenim putem i to samo muškim naslednicima.

Vek trajanja običnih bisera procenjuje se na 150 godina, a porodica Talev tvrdi da ohridski biseri traju večno.

U poslednjih nekoliko decenija blistavi biseri iz Ohrida postali su jedan od najvećih zaštitnih znakova Makedonije, a nosile su ih evropske kraljevske dame poput danske kraljice Margarete II, kraljice Elizabete II i princeze Dajane.

Izvor:B92